13.10.17

Z cyklu: Dla dzieci - Pieczone kotleciki z tuńczyka (Cotolette di tonno al forno)

Dziś dla naszych najmłodszych przygotowałam pieczone kotleciki z tuńczyka. Delikatne w smaku kotleciki z dodatkiem ricotty i ziemniaków rewelacyjnie smakują podane z sosem na bazie jogurtu, majonezu i koperku. Polecam serdecznie!

****

Oggi per la gioia dei più piccoli ho preparato le polpette di tonno. Delicate nel gusto, le polpette saranno preparate con l'aggiunta della ricotta e delle patate, per poi essere servite con una salsa a base di yogurt, maionese e finocchietto. E' inutile dire che ve li consiglio di cuore!




SKŁADNIKI (12 sztuk)

500 g ziemniaków
400 g tuńczyka w oleju
200 g ricotty
2 ząbki czosnku
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa z oliwek
bułka tarta

Sos do kotlecików
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 cytryna
koperek
kapary
sól, pieprz

****

INGREDIENTI (12 pezzi)

500 g di patate
400 g di tonno sott'olio
200 g di ricotta
2 spicchi d'aglio
1 uovo
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva
pangrattato

Salsa per cotolette
4 cucchiai di maionese
4 cucchiai di yogurt bianco
1 limone
aneto
capperi
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską. 
  2. Do ziemniaków dodajemy jajko, ricottę, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy odsączonego z oleju i rozdrobnionego tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy. 

****

PREPARAZIONE

  1. Per preparare le cotolette, iniziate lavando bene le patate che andranno lessate con la buccia in acqua salata per circa 20-25 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire. Quando le patate si saranno raffreddate, pelatele e passatele con uno schiacciapatate.
  2. A questo punto prendete una ciotola ampia e mettetevi le patate. Aggiungete la ricotta, un uovo, 2 spicchi d'aglio tritati finemente con le foglie di prezzemolo. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Infine aggiungete il tonno sgocciolato e sbriciolato. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.




Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną olejem.
Kotleciki pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie pieczenia kotleciki odwracamy na drugą stronę.


****

Iniziate a formare le cotolette e passatele nel pangrattato. Posizionate le cotolette su di una teglia foderata con carta da forno e unta con un po' di olio.
Infornate le cotolette in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 15-20 minuti, girandole a metà cottura.




W miseczce mieszamy majonez, jogurt, drobno pokrojony koperek i sok z cytryny. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Kotleciki podajemy z sosem, dekorujemy kaparami.

****

In una ciotola mescolate lo yogurt, il maionese, l'aneto tritato finemente e il succo di un limone. Aggiustate di sale e pepe. Servite le cotolette con la salsa e decorate con capperi.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pięknie dziękuję :) miłego dnia ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger