20.10.17

Z cyklu: Dla dzieci - Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele e fiocchi d'avena)

Chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na owsiane ciasteczka, tym razem w wersji jesiennej.
Maślane ciasteczka z dodatkiem jabłek, pachnące cynamonem, udekorowane płatkami migdałowymi, niezwykle aromatyczne, miękkie, pulchne, idealne dla dzieci do szklanki mleka, ale również dla nas, dorosłych do filiżanki kawy lub herbaty;) Polecam serdecznie i życzę smacznego!

****

Oggi voglio condividere con Voi la seguente ricetta dei biscotti con i fiocchi d'avena e mele.
Sarete deliziati sin dal mattino dalla loro morbida consistenza e da quel profumo delicatamente invitante di burro, cannelle e mele, accompagnando la tazza di latte dei bambini e la tazzina di cappuccino dei piu' grandi. Buon appetito!




SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk)

280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 jabłko (ok. 100 gram)
1 łyżeczka sody
50 ml wrzącej wody
szczypta cynamonu
szczypta soli
migdały w płatkach do dekoracji


****

INGREDIENTI (ca. 15 pezzi)

280 g di farina tipo 2
100 g di fiocchi d'avena
100 g di burro
100 g di zucchero di canna
1 mela (ca. 100 grammi)
1 cucchiaino di bicarbonato
50 ml di acqua bollente
un pizzico di cannella
un pizzico di sale
mandorle a lamelle per decorare




PRZYGOTOWANIE
  1. W pierwszej misce miksujemy cukier z miękkim masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. W drugiej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, sodę, szczyptę soli i cynamonu. Dodajemy zmiksowane masło z cukrem. Masę dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy 50 ml wrzącej wody, wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników.
  3. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę.
  4. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie.
  5. Ciasteczka dekorujemy migdałami w płatkach, oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego. 
  6. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. In una ciotola montate lo zucchero e il burro ammorbidito fino ad ottenere un impasto omogeneo.
  2. In un'altra ciotola mescolate la farina, i fiocchi d'avena, il bicarbonato, un pizzico di cannella e sale. Aggiungete il mix di burro e zucchero. A questo punto unite l'acqua bollente. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
  3. Per ultimo aggiungete le mele tagliate a dadini. Mescolate bene il tutto.
  4. Distribuite cucchiaiate di impasto sulla teglia foderata con carta da forno. Con le mani bagnate fate tante palline che poi andrete ad appiattire.
  5. Decorate i biscotti con delle mandorle a lamelle e cospargete 2 cucchiai di zucchero di canna.
  6. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) Podkradam do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Aniu :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  2. pyszne, jesienne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo dziekuje :) polecam serdecznie :)

      Usuń
  3. Jak malowane :) Moje dziecko uwielbia ciasta i ciastka z jabłuszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Magdo :) my też uwielbiamy wszystkie wypieki z jabłkami, mniam :) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger