27.10.17

Z cyklu: Dla dzieci - Dyniowe ciasteczka na Halloween (Biscotti di zucca per Halloween)



SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej  
125 g masła
50 g cukru pudru
50 g puree z dyni
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta soli 


****

INGREDIENTI

250 g di farina
125 g di burro
50 g di zucchero a velo
50 g di purea di zucca
1 tuorlo
1/2 cucchiaino di cannella
un pizzico di zenzero in polvere
un pizzico di noce moscata
un pizzico di sale




PRZYGOTOWANIE
  1. Przesianą mąkę miksujemy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, puree z dyni, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, imbiru oraz gałki muszkatałowej. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą, kolorową posypką, cukrem pudrem lub nadziewamy kremem czekoladowym.

****

PREPARAZIONE
  1. Mescolate la farina setacciata con il burro freddo. Aggiungete lo zucchero a velo, un tuorlo, 1/2 cucchiaino di cannella, un pizzico di sale, zenzero in polvere e noce moscata. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. 
  2. Formate una palla avvolgetela nella pellicola e lasciatela riposare in frigo per circa 30 minuti.
  3. Stendete l'impasto e con degli stampini ricavate delle sagome, lo spessore deve essere di circa 5 mm.
  4. Adagiate i biscotti su una teglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10-15 minuti. Lasciate raffreddare. 
  5. Decorate i biscotti con il cioccolato fondente fuso, lo zucchero a velo o le codette colorate. Potete farcire i biscotti con una crema spalmabile al cioccolato.



Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger