23.10.17

Tort dyniowo-migdałowy (Torta di zucca e mandorle)



SKŁADNIKI

Ciasto dyniowo-migdałowe
450 g mąki pszennej
150 g mąki migdałowej 
350 g miąższu z dyni
150 g masła 
150 g cukru
70 g ciasteczek amaretti
100 ml mleka
16 g proszku do pieczenia
6 jaj
1 laska wanilii
szczypta soli

Krem
250 g serka mascarpone
250 g serka typu philadelphia
50 g masła 
50 g cukru pudru

Dekoracja
ciasteczka amaretti
gorzka czekolada


****

INGREDIENTI

Torta di zucca e mandrole
450 g di farina
150 g di farina di mandorle 
350 g di polpa di zucca
150 g di burro
150 g di zucchero
70 g di amaretti
100 ml di latte
16 g di lievito per dolci
6 uova
1 bacca di vaniglia
un pizzico di sale

Crema
250 g di mascarpone
250 g di philadelphia
50 g di burro 
50 g di zucchero a velo

Decorazione

biscotti amaretti
cioccolato fondente




PRZYGOTOWANIE
  1. W garnuszku rozpuszczamy masło.
  2. Blendujemy miąższ z dyni z mlekiem oraz ostudzonym masłem.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy zblendowaną dynię, ziarenka z laski wanilii, pokruszone amaretti oraz mąkę migdałową. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
  4. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
  5. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem oraz cukrem pudrem.
  7. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi.
  8. Wierzch tortu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i ciasteczkami amaretti.

****

PREPARAZIONE
  1. In una pentola sciogliete il burro, poi lasciatelo a raffreddare.
  2. Frullate la polpa di zucca con il latte e il burro fino a ottenere una crema.
  3. Mettete in una ciotola i tuorli, conservando gli albumi. Montate i tuorli con lo zucchero fino ad ottenere una crema liscia e spumosa. Aggiungete la crema di zucca, i semi di una bacca di vaniglia, gli amaretti sbricciolati e la farina di mandorle. A questo punto aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato e un pizzico di sale. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Montate a neve gli albumi, poi incorporateli all'impasto. 
  4. Foderate lo stampo con un diametro di 24 cm con carta forno. Versate l'impasto nello stampo.
  5. Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 60-70 minuti. Lasciate raffreddare su una gratella.
  6. Nel frattempo preparate la crema. Montate il mascarpone, il philadelphia, il burro ammorbidito e lo zucchero a velo.
  7. Tagliate la torta in 3 dischi di uguali dimensioni. Distribuite la crema su 2 dischi, chiudete con il terzo disco.
  8. Decorate la torta con cioccolato fuso e amaretti.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Mmmm, pycha. Uwielbiam wypieki z dodatkiem tych ciasteczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewo 🙂 podobnie jak Ty uwielbiam amaretti, są przepyszne 🙂

      Usuń
  2. Taki tort wygląda jak marzenie :) Pyszności wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Aniu 🙂 Smakuje wybornie, polecam serdecznie 🙂

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger