16.10.17

Tarta na francuskim cieście z ziemniakami i boczkiem (Torta salata di sfoglia con patate e pancetta)



SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g ziemniaków
150 g boczku
80 g parmezanu
200 ml śmietany
1 cebula
3 jaja
szczypiorek
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

1 confezione di pasta sfoglia
500 g di patate
150 g di pancetta
80 g di parmigiano
200 ml di panna
1 cipola
3 uova
erba cipollina
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

Na patelni z 1-2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę
, całość podsmażamy ok. 10 minut. Dosypujemy drobno posiekany szczypiorek, doprawiamy solą, i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. 

****

PREPARAZIONE

Rosolate in un tegame con 1-2 cucchiai una cipolla tritata finemente. Aggiungete la pancetta tagliata a dadini. Aggiustate di sale e di pepe. Cuocete per circa 10 minut. A questo punto aggiungete l'erba cipollina tritata e lasciate raffreddare.




W misce ubijamy jaja ze śmietaną. Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
Obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Mieszamy z podsmażonym boczkiem.

****

In una ciotola montate le uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato. Aggiustate di sale e pepe.
Per ultimo sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili dello spessore di 1-2 mm. Versate le patate nella padella con la pancetta, mescolate bene il tutto.




Ciasto francuskie układamy w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 24 cm. Na ciasto wykładamy ziemniaki z boczkiem.
Na wierzch tarty wylewamy masę jajeczną. 

****

Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo rotondo di 24 cm di diametro. Sistemate dentro il ripieno di patate e pancette.
Ricoprite la torta con il composto di uova e panna.




Tartę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

****

Cuocete la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 35-40 minuti.





Smacznego! Buon appetito!

10 komentarzy:

  1. mój luby by pokochał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój luby był zachwycony ;) brał 2 dokładki, więc chyba mu smakowało ;):)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczna tarta :) Takie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Aniu 😊 pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marto :) było przepysznie, polecam ;):)

      Usuń
  4. Ale pysznie wygląda. Muszę zrobić, bo jeszcze nigdy tarty nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo, dziękuję ślicznie :) tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, polecam serdecznie ;) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Śmietana 18%czy 30

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartę przygotowałam ze śmietaną 30%, sos jest wówczas bardziej kremowy, smacznego ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger