19.10.17

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, łazankami i kurkumą (Minestra di pasta, ceci e curcuma)

Nie wyobrażam sobie jesieni bez rozgrzewających zup, które uwielbiam za ich różnorodność, niepowtarzalność przepisów, bogactwo stosowanych składników, przypraw oraz prostotę i szybkość przygotowania. 
Dzisiejszą zupę, którą chcę Wam przedstawić, przygotowałam w niecałe 30 minut. Dzięki kompozycji przypraw zupa doskonale rozgrzewa, podnosi odporność i jest idealna na jesienne, chłodne wieczory. Smacznego!


****

Adoro preparare le zuppe sopratutto quando fuori dalla finestra le giornate diventano sempre più fredde e grigie. Una zuppa riscaldante è proprio quello che ci vuole, e non solo per soddisfare la nostra necessità di una diversa fonte di tepore, ma anche per proteggerci dai malanni di stagione. 
Oggi voglio presentare la zuppa che soddisferà le esigenze degli amanti di sapori intensi ed esotici. La minestra viene preparata con pochi ingredienti come le carote, i ceci e la pasta. Non potranno mancare un po' di aglio, peperoncino, curcuma, cannella e finocchio che conferiranno una nota di gusto più intenso alla portata. La zuppa è facilissima oltre che veloce da realizzare. Buon appetito!




SKŁADNIKI

200 g makaronu typu łazanki
250 g ugotowanej ciecierzycy
500 g marchwi
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 limonka
1 łyżeczka nasion kopru
1 łyżeczka kurkumy w proszku
szczypta peperoncino
szczypta cynamonu
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

200 g di pasta tipo maltagliati

250 g di ceci cotti
500 g di carote
500 ml di brodo vegetale
2 spicchi d'aglio
1 cipolla
1 lime
1 cucchiaino di semi di finocchio
1 cucchiaino di curcuma in polvere
un pizzico di peperoncino in polvere
un pizzico di cannella
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

  1. Obraną marchew i cebulę kroimy w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju szklimy cebulę do miękkości. Po ok. 5 minutach dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz marchew. Warzywa podsmażamy ok. 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, cynamonem, peperoncino oraz nasionami kopru. Na koniec wlewamy gorący bulion, mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  3. Do ugotowanej zupy dodajemy ciecierzycę oraz sok z limonki. Zupę gotujemy kolejne 5 minut.
  4. Zupę serwujemy z ugotowanymi łazankami, dekorujemy natką pietruszki. 


****

PREPARAZIONE

  1. Tagliate le carote e la cipolla a cubetti.
  2. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla per circa 5 minuti. Aggiungete 2 spicchi d'aglio tritati e le carote. Rosolate le verdure per circa 2-3 minuti. A questo punto aggiungete le spezie: 1 cucchiaino di curcuma, 1 cucchiaino di semi di finocchio, un pizzico di cannella e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete il brodo bollente. Mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 10 minuti.
  3. Aggiungete i ceci e il succo di un lime. Lasciate cuocere ancora circa 5 minuti.
  4. Servite la zuppa con la pasta e il prezzemolo tritato.



Smacznego :) Buon appetito :)

8 komentarzy:

  1. Fajna zupa i robi się błyskawicznie :) jesienią i zimą też uwielbiam zupy, mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania 😊 pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie zupki :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie :) uwielbiam takie gęste :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger