5.10.17

Marchewki i jabłka pieczone w orzechowo-miodowym sosie (Carote e mele arrostite con miele e noci)

Pieczone marchewki z jabłkami w miodowym sosie z dodatkiem orzechów włoskich i świeżego tymianku doskonale komponują się z daniami głównymi, pasują do wielu dań mięsnych, jarskich lub potraw z ryb.
Marchewka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, jabłka miękkie a miodowa salsa nadaje daniu dodatkowego słodko-kwaśnego smaku i aromatu. Polecam serdecznie, życzę smacznego :)

****

Le carote arrostite con le mele in salsa di miele con l’aggiunta delle noci e del timo, sono un ottimo accompagnamento per qualsiasi portata a base di carne, di pesce o di verdure.
Della ricetta si potranno apprezzare la croccantezza e la gustosità delle carote, mentre le mele e la salsa di miele conferiranno alla portata un’ulteriore aroma tipicamente agrodolce. Buon appetito :)





SKŁADNIKI

500 g marchewki
2 jabłka 
2 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
orzechy włoskie
tymianek
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

500 g di carote
2 mele
2 cucchiai di miele
1 cucchiaio di aceto di mele
noci
timo
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewki i jabłka dokładnie myjemy, osuszamy.
  2. Marchewki układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka kroimy w ósemki, układamy obok marchewek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem; polewamy 2-3 łyżkami oleju.
  3. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki miodu.
  5. Naczynie wyjmujemy z piekarnika. Marchewki polewamy przygotowanym sosem, posypujemy drobno pokrojonymi orzechami. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 10-15 minut, polewając, co jakiś czas marchew i jabłka powstałym sosem.
  6. Marchewki podajemy ciepłe, prosto z piekarnika.

****

PREPARAZIONE

  1. Lavate le carote e le mele, poi asciugatele bene.
  2. Disponete le carote in una teglia in un solo strato. Aggiungete le mele tagliate a spicchi. Conditele con 2-3 cucchiai di olio. Aggiustate di sale, pepe e timo.
  3. Infornate in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 20 minuti.
  4. Nel frattempo preparate la salsa. In una ciotola mescolate 1 cucchiaio di olio, 1 cucchiaio di aceto e 2 cucchiai di miele.
  5. Versate la salsa di mele sulle carote. Aggiungete le noci tritate finemente. Infornate le carote per altri 10-15 minuti, bagnando ogni tanto le carote e le mele con un po' del fondo di cottura.
  6. Servite le carote ben calde, appena sfornate.






Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) polecam serdecznie, marchewki smakuje rewelacyjnie a sosik palce lizać ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger