2.10.17

Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci)



SKŁADNIKI

500 g makaronu typu fettuccine
400 g pieczarek
300 g dyni
40 g orzechów włoskich
200 ml bulionu warzywnego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3-4 gałązki tymianku
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

500 g di fettuccine
400 g di funghi champignon
300 g di zucca
40 g di noci
200 ml di brodo vegetale
1 scalogno
2 spicchi d'aglio
3-4 rametti di timo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Dodajemy dynię, 3-4 gałązki tymianku oraz 200 ml bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną dynię miksujemy na gęsty krem.
  3. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. 
  4. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju podsmażamy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i tostujemy na patelni bez użycia tłuszczu.
  6. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażonymi pieczarkami. Dodajemy krem z dyni. Całość dokładnie mieszamy. Makaron posypujemy orzechami, startym parmezanem oraz listkami tymianku.


****

PREPARAZIONE
  1. Pulite la zucca, tagliatela la polpa di zucca a cubetti. 
  2. Scaldate l'olio in una padella. Aggiungete lo scalogno tagliato a fettine sottili e lasciatelo cuocere dolcemente. A questo punto aggiungete la zucca, 200 ml di brodo vegetale e 3-4 rametti di timo. Aggiustate di sale e pepe. Lasciate cuocere finché la zucca sarà morbida. Una volta cotta, frullate la zucca, fino ad ottenere una crema omogenea.
  3. Pulite i funghi, tagliateli a fettine. 
  4. In una padella fate rosolare i funghi con un filo d'olio e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiustate di sale e pepe.
  5. Tostate le noci tritate finemente in una padella antiaderente senza aggiungere grassi. 
  6. Scolate la pasta e versatela nella padella con i funghi. A questo punto versate la crema di zucca. Mescolate per insaporire la paste e per finire condite con una spolverata di parmigiano grattugiato e noci tostate. Decorate la pasta con alcune foglioline di timo fresco.






Smacznego! Buon appetito!

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Moniko, dziękuję za odwiedziny :) mam nadzieję, że Twojemu mężowi będzie smakowało, mój był zachwycony ;):) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Prezentują się wspaniale :) Bardzo chętnie bym zjadła taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu i gorąco zachęcam do wypróbowania :) pozdrawiam ;):)

      Usuń
  3. Pyszności na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewo 😊 przesyłam Ci moc pozdrowień 😊

      Usuń
  4. To danie musiało być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Martuś :) Powiem szczerze, że nam bardzo smakowało ;) polecam serdecznie :)

      Usuń
  5. Zachęcamy do dodanie przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy wszystkie najlepsze dyniowe przepisy :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie do udziału w akcji! Już wysłałam zgłoszenie :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger