11.10.17

Jabłkowe risotto z wędzoną szynką i tymiankiem (Risotto alle mele e speck)

Dziś mam dla Was przepis na risotto pochodzące z Południowego Tyrolu. Kremowy ryż pachnący tymiankiem z podsmażonymi jabłkami i wędzoną szynką tzw. speck, to danie w sam raz na jesienny obiad. Słodycz jabłek idealnie łączy się ze słoną, wędzoną, pachnącą liściem laurowym, rozmarynem szynką. Polecam serdecznie i życzę smacznego!

****

Oggi Vi voglio proporre la ricetta del risotto tipico del Sudtirolo. Parliamo in questo caso di un risotto cremoso, che grazie all'aggiunta del timo, dello speck e delle mele, risulterà ideale per un classico pranzo autunnale. Si potrà infatti notare come la dolcezza della mela si combinerà alla perfezione con il gusto affumicato e salato dello speck. Ve lo consiglio di cuore!




SKŁADNIKI (4 porcje)

250 g ryż 
2 szalotki
2 jabłka 
500 ml bulionu warzywnego
80 g szynki wędzonej tzw. speck
40 g masła 
3-4 gałązki tymianku
sól, pieprz  
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

250 g di riso

2 scalogni
2 mele
500 ml di brodo vegetale
80 g di speck
40 g di burro
3-4 rametti di timo
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Na roztopionym maśle (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w drobną kostkę szalotki.
  2. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut.
  3. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. 
  4. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, podobnie kroimy szynkę. Na patelni z 1-2 łyżkami oliwy podsmażamy szynkę oraz jabłka, dodajemy gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut.
  5. Do ugotowanego risotto dodajemy podsmażony speck z jabłkami oraz resztę masła. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty.
  6. Risotto dekorujemy świeżym pieprzem i startym parmezanem.

****

PREPARAZIONE
  1. In una padella scaldate il burro (ca. 10 grammi) con 2 cucchiai di olio di oliva, poi versate gli scalogni tagliati a dadini, facendo soffriggere a fuoco moderato.
  2. Aggiungete il riso e fatelo tostare per circa 1-2 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  3. A questo punto aggiungete progressivamente il brodo caldo. Cuocete il risotto per circa 18-20 minuti, mescolando spesso e aggiungendo un mestolo di brodo alla volta, aspettando che sia assorbito il precedente prima di aggiungerne altro. 
  4. Nel frattempo sbucciate le mele e tagliate a dadini. In una padella scaldate 1-2 cucchiai di olio. Aggiungete le mele, lo speck tagliato a dadini e alcuni rametti di timo. Aggiustate di sale e pepe. Soffriggete il tutto per circa 5 minuti.
  5. Versate le mele e lo speck nella padella con il risotto. Aggiungete il burro rimasto. Mescolate bene il tutto. Coprite il risotto e lasciatelo per 1-2 minuti.
  6. Servite il risotto con una spolverata di pepe macinato fresco e parmigiano grattugiato.


Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Polecam serdecznie ;) jak spróbowałam pierwszy raz połączenia jabłka i wędzonej szynki w risotto, zakochałam się w tym smaku, musiałam je odtworzyć w domu i przyznaję się, że była walka o ostatnie ziarenka ryzu, tak nam smakowało :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Magdo, polecam serdecznie :) miłego dnia ;):)

      Usuń
  3. Czuję się zaintrygowana takim połączeniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo myślałam za pierwszym razem, gdy zobaczyłam risotto i miałam go spróbować... jak tylko poczułam zapach jabłek, tymianku i wędzonej szynki bez zastanowienia zjadłam cały talerz i poprosiłam o dokładkę ;) polecam, smakuje rewelacyjnie :) moc uścisków Ewo :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger