9.10.17

Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro)



SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej 
150 g jogurtu naturalnego
70 g cukru trzcinowego
16 g proszku do pieczenia
4 małe jabłka (lub 3 duże)
3 jaja
ł łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli

* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


****

INGREDIENTI

250 g di farina
150 g di yogurt bianco
70 g di zucchero di canna
16 g di lievito per dolci
4 mele piccole (o 3 mele grandi)
3 uova
1/2 cucchiaino di cannella
1/2 cucchiaino di zenzero in polvere
un pizzico di sale

* Tutti gli ingredienti dell'impasto devono essere a temperatura ambiente.





PRZYGOTOWANIE

Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt, całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy tylko do połączenia się składników.
Na koniec obieramy jabłka, kroimy w kostkę, delikatnie wmieszamy do ciasta.

****

PREPARAZIONE

In una ciotola montate lo zucchero e le uova fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete lo yogurt e mescolate bene il tutto. A questo punto setacciate la farina con il lievito vanigliato, un pizzico di sale, 1/2 cucchiaino di cannella e 1/2 cucchiaino di zenzero in polvere. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.
Per ultimo sbucciate le mele, tagliatele a dadini e poi unitele all'impasto. Mescolate delicatamente il tutto.




Formę do pieczenia o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Do formy przekładamy ciasto, wyrównując wierzch szpatułką.
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

****

Versate l'impasto in una teglia con un diametro di 20 cm precedentemente imburrata.
Infornate la ciambella in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti. Una volta cotta, fatela raffreddare su di una gratella.




Smacznego! Buon appetito!

16 komentarzy:

  1. puszyste i wilgotne, najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Aniu 😊 pozdrawiam 😊

      Usuń
  3. Już na sam widok ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam 😊 przesyłam Ci moc uścisków 😊

      Usuń
  4. Uwielbiam tego typu ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) proste, szybkie a jakie smaczne ;) miłego dnia Ewuniu :)))

      Usuń
  5. Czy mozna zamienic jablka na truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można zamienić ;) radziłabym tylko wcześniej obtoczyć je w mące, żeby nie opadły na dno ciasta w czasie pieczenia. Ok. 200 gram truskawek będzie wystarczające. Proszę dać znać, jak smakowało ;)
      Przy okazji polecam moje ulubione ciasto truskawkowe z ricotta i migdałami:
      http://lagrandeelapiccolacuoca.blogspot.it/2017/05/ciasto-z-truskawkami-ricotta-i-migdaami.html
      Pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  6. A mnie to ciasto nie wyszło. Zrobił się jeden, wielki zakalec. Ciasto jest jak guma. Smak ok, mało słodki, ale ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro :( może składniki nie były w temperaturze pokojowej? lub ciasto było za długo mieszane? często zakalec powstaje, gdy zmieniamy kierunek mieszania i mieszamy w różne strony.

      Usuń
  7. Smak tego jabłkowego ciasta jest po prostu boski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo, dziękuję ;) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Wlasnie wlozylam do piekarnika. Konsystencja dziwna. Wydaje mi sie ze ten przepis jest podany z bledem.Chodzi o kolejnosc. No ale zobaczymy ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszlo ciasto? Mam nadzieje, ze smakowalo ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger