4.10.17

Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta)


Dziś podzielę się z Wami przepisem na jedne z lepszych babeczek, jakie jadłam. Babeczki są bardzo puszyste,  wilgotne, delikatne, wprost rozpływają się w ustach. I tak jak wszystkie muffiny, przygotowanie ich jest szybkie i proste.
Nie wyobrażam sobie jesieni bez tych pysznych słodkości. Z babeczkami i filiżanką gorącej herbaty żadna szaruga za oknem nie straszna ;) polecam serdecznie :)

****

Oggi vorrei condividere con voi la ricetta di uno dei migliori muffin che io abbia mai mangiato. La loro consistenza morbida e delicata sarà un piacere che non potrà che allietare il nostro palato. E così come per tutti i muffin, la loro preparazione risulterà molto semplice e veloce.
Devo proprio ammettere che non riesco ad immaginarmi un autunno senza dolci. Se questi sono poi dei muffin accompagnati da una bella tazza di tè caldo, allora nessun tipo di autunno al di là della finestra potrà mai spaventarmi ;) Non posso quindi che consigliarVeli di cuore :)




SKŁADNIKI (12 sztuk)

2 jabłka 
250 g mąki pszennej  
250 g ricotty
100 g rodzynek
70 g cukru trzcinowego
150 ml mleka
100 ml oleju slonecznikowego
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
****

INGREDIENTI (12 pezzi)

2 mele
250 g di farina
250 g di ricotta
100 g di uvetta
70 g di zucchero di canna
150 ml di latte
100 ml di olio di semi di girasole
2 uova
2 cucchiaini di lievito vanigliato per dolice
un pizzico di cannella
un pizzico di sale




PRZYGOTOWANIE
  1. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli i cynamonu.
  2. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, olej, jaja oraz ricottę.
  3. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników.

****

PREPARAZIONE
  1. In una ciotola mescoliamo la farina, lo zucchero, il lievito e un pizzico di sale e cannella.
  2. In un'altra ciotola mescoliamo il latte, l'olio, le uova e la ricotta.
  3. Versiamo il composto di farina sul mix di uova e latte e lavoriamo rapidamente. Per ultimo aggiungiamo l'uvetta e le mele tagliate a dadini. Amalgamiamo bene il tutto.




Ciasto przekładamy do foremek do muffinów.  
Muffiny pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

****

Riempiamo con l'impasto gli stampi per i muffin. 
Inforniamo per 15-20 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi.




Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Zdecydowanie jesienne smaki, pycha :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i komentarz :) zaraz wpadam di Ciebie ;) pozdrawiam serdecznie :))))

      Usuń
  2. Na takie babeczki jestem chętna :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😊 wpadaj do mnie czekam z kawusią 😊

      Usuń
  3. wyglądają obłędnie i zapewne tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Aniu 😊 miłego dnia 😊

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger