18.10.17

Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca)



SKŁADNIKI

400 g jabłek
350 g mąki pszennej  
150 g oleju słonecznikowego
80 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych śliwek

****

INGREDIENTI

400 g di mele
350 g di farina
150 g di olio di girasole
80 g di zucchero
3 uova
1 cucchiaino di cacao amaro
1 cucchiaino di bicarbonato
1/2 cucchiaino di cannella
50 g di uvetta
50 g di prugne secche
50 g di noci





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od namoczenia rodzynek i suszonych śliwek. Po ok. 30 minutach odcedzamy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Orzechy i suszone śliwki grubo kroimy.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. 
  5. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  6. Do miski z mąką stopniowo dodajemy płynne składniki. Wszystkie składniki mieszamy tylko do połączenia się składników.
  7. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka oraz bakalie obtoczone w mące.
  8. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto wyrównując wierzch szpatułką.
  9. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare la torta iniziate mettendo in ammollo le prugne secche e l'uvetta per almeno 30 minuti. Poi strizzatele e asciugatele bene.
  2. Tritate grossolanamente le prugne secche e le noci.
  3. Sbucciate le mele e tagliatele a dadini.
  4. In una ciotola setacciate la farina con il lievito, il bicarbonato, la cannella e il cacao.
  5. In un'altra ciotola montate lo zucchero e le uova fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete l'olio e mescolate bene il tutto. 
  6. Successivamente versate il contenuto della seconda ciotola con le uova nella seconda con la farina. Mescolate bene il tutto. 
  7. A questo punto unite nell'impasto la frutta secca (uvetta, prugne secche e noci) che avrete precedentemente infarinato. Per ultimo aggiungete le mele. Amalgamate delicatamente il tutto.
  8. Versate il composto ottenuto in una tortiera da 24 cm di diametro foderata con carta da forno. 
  9. Infornate la torta nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45-50 minuti.


Smacznego! Buon appetito!

10 komentarzy:

  1. Ciasta z jabłkami bardzo lubię. To wygląda świetnie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję Aniu 😊 polecam serdecznie 😊

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 to prawda, ciasta z jabłkami najlepiej smakują jesienią 😊 pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
  3. Podobne do amerykańskiego, które piekłam :) Wygląda bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, bardzo dziękuję 😊 zaraz zajrzę do Ciebie po przepis na to amerykańskie ciacho ;) miłego dnia 😊

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Mam to samo :) Za każdym razem, gdy piekę to ciacho wracam do czasów dzieciństwa i podwieczorku z babcią przy herbatce oraz kawałku jabłecznika :) miłego dnia Aniu 😊

      Usuń
  5. Pyszne ciasto:) takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, bardzo Ci dziękuje ❤ pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger