17.10.17

Chleb żytnio-orkiszowy (Pane di farro e segale)



SKŁADNIKI

300 g mąki żytniej razowej  
150 g mąki orkiszowej
150 g mąki typu manitoba (W>350)
7 g suchych drożdży
300-350 ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli


****

INGREDIENTI

300 g di farina di segale integrale
150 g di farina di farro integrale
150 g di farina manitoba
7 g di lievito di birra secco
300 - 350 ml di acqua
1 cucchiaio di zucchero 
1 cucchiaio di olio di oliva
1 cucchiaino di sale





PRZYGOTOWANIE
  1. W misce mieszamy mąkę orkiszową, żytnią i manitoba z suchymi drożdżami. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę oleju. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wodą, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  2. Ciasto delikatnie przyciskamy palcami, aby wydostało się z niego powietrze, ponownie wyrabiamy.
  3. Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
  5. Chleb pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

****

PREPARAZIONE
  1. Setacciate in una ciotola la farina manitoba, la farina di farro, la farina di segale e il lievito di birra secco. Aggiungete 1 cucchiaio di olio, 1 cucchiaio di zucchero e 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido.
  2. Trascorso questo tempo sgonfiate l'impasto e impastatelo di nuovo.
  3. Foderate uno stampo rettangolare di circa 30 cm x 10 cm con della carta da forno.
  4. Versate l'impasto dentro stampo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 3 ore in un luogo tiepido.
  5. Infornate il pane in forno preriscaldato a 200°C per circa 20-30 minuti.



Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. witam! posiadam mąkę żytnią tp.720, czy mogę dodac do upieczenia chlebka?rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) mąkę 720 używałam do pieczenia bułeczek, wyszły przepyszne, tak więc moim zdaniem, możesz ją dodać również do chlebka. Będzie tylko ciut jaśniejszy, ale równie smaczny :) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny chlebek :) Uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Aniu :) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam domowe pieczywko, jak najbardziej skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Marto, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂

      Usuń
  4. Super, bardzo apetyczny chlebek, ale mam pytanie, czy mąkę manitoba można zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Magdo 🙂 Z tego co mówiła moja mama, manitoba czasami pojawia sie w Piotrze i Pawle, ale spokojnie możesz ją zastąpić mąką o mocy 400 np. tortową. Pozdrawiam serdecznie 😉

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger