25.10.17

10 przepisów na włoskie sosy do makaronu (10 ricette di sugo al pomodoro)

Z okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam kilka propozycji na przygotowanie sosu pomidorowego, najbardziej popularnego dodatku do makaronu, który wydobywa z makaronu jego aromat i niepowtarzalny smak. Sos pomidorowy z ziołami, z warzywami, z peperoncino, alla marinara, z anchois i czosnkiem, z kaparami i oliwkami, z wędzonym boczkiem, z rukolą, z imbirem a może wolicie tradycyjny sos pomidorowy bez dodatków, który wybieracie? 
A jeżeli macie ochotę na przygotowanie domowego makaronu zapraszam Was do zbioru moich przepisów na przepyszny makaron jak u włoskiej mammy i ciekawostek oraz porad jak przygotować makaron al dente. Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego :)


****

In occasione della Giornata Mondiale della Pasta, ho preparato alcune soluzioni che riguardano il sugo al pomodoro, in altre parole il più popolare e utilizzato tra i condimenti per la pasta. Tra il sugo alle spezie, con le verdure, con il peperoncino, alla marinara, alle acciughe e all’aglio, con i capperi e con le olive, con la pancetta affumicata, con la rucola, con lo zenzero o anche liscio, quale farà al caso Vostro? A Voi la scelta! Buon appetito :)




SOS POMIDOROWY Z ZIOŁAMI
(SUGO AL POMODORO CON ERBE AROMATICHE)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
10 listków bazylii
1 szalotka
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki suszone oregano
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę oraz 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Dodajemy passatę, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz 1 łyżeczkę cukru. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
10 foglie di basilico
1 scalogno
1 spicchio d'aglio
1 cucchiaino di zucchero
2-3 rametti ti timo fresco
1/2 cucchiaino di origano secco
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete lo scalogno tritato e un spicchio d'aglio. Aggiungete la passata di pomodoro, 2-3 rametti di timo, 10 foglie di basilico, 1/2 cucchiaino di origano secco e 1 cucchiaino di zucchero. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.


SOS POMIDOROWO-WARZYWNY
(SUGO ALL'ORTOLANA)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
2 cukinie
2 gałązki selera naciowego
2 marchewki
1 cebula
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Dodajemy seler, marchew oraz cukinie pokrojone w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 2-3 minuty, dodajemy passatę oraz 1 łyżeczkę cukru. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowany sos posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
2 zucchine
2 coste di sedano
2 carote
1 cipolla
1 cucchiaino di zucchero
1 spicchio d'aglio
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete lo scalogno tritato e un spicchio d'aglio. A questo punto unite le carote, le zucchine e le coste di sedano tagliate a dadini. Rosolate il tutto per circa 2-3 minuti. Aggiungete la passata di pomodoro e 1 cucchiaino di zucchero. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 30 minuti, mescolando di tanto in tanto. Spolverizzate il sugo con prezzemolo tritato.


SOS POMIDOROWY Z PEPERONCINO
(SUGO AL POMODORO CON PEPERONCINO)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
10 listków bazylii
1 papryczka peperoncino
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oraz peperoncino pokrojone na małe kawałki. Dodajemy passatę, oraz 10 listków bazylii. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
10 foglie di basilico
1 peperoncino
1 spicchio d'aglio
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete un spicchio d'aglio tritato finemente e il peperoncino a pezzettini. Aggiungete la passata di pomodoro e 10 foglie di basilico. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.


SOS POMIDOROWY ALLA MARINARA
(SUGO AL POMODORO ALLA MARINARA)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
1 papryczka peperoncino
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
suszone oregano
natka pietruszki
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz peperoncino pokrojone na małe kawałki. Dodajemy passatę, 1/2 lyzeczki cukru oraz suszone oregano. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowany sos posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
1 peperoncino
2 spicchi d'aglio
1/2 cucchiaino di zucchero
origano secco
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete 2 spicchi d'aglio tritate finemente e il peperoncino a pezzettini. Aggiungete la passata di pomodoro, il origano secco e 1/2 cucchiaino di zucchero. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto. Spolverizzate il sugo con prezzemolo tritato.


SOS POMIDOROWY Z ANCHOIS I CZOSNKIEM
(SUGO AL POMODORO CON ACCIUGHE E AGLIO)


SKŁADNIKI 

400 g passaty pomidorowej
8 filetów anchois w oliwie
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojone fileciki anchois. Dodajemy passatę oraz listki natki pietruszki. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
8 filetti di anchois
2 spicchi d'aglio
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete 2 spicchi d'aglio e i filetti di anchois tagliati a dadini. Aggiungete la passata di pomodoro e il prezzemolo tritato. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.


SOS POMIDOROWY Z KAPARAMI I OLIWKAMI
(SUGO AL POMODORO CON CAPPERI E OLIVE)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
20 oliwek
1 łyżeczka kaparów
1 szalotka 
papryczka peperoncino
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy passatę, kapary, pokrojone oliwki oraz peperoncino. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
20 olive
1 cucchiaino di capperi
1 scalogno
peperoncino
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete lo scalogno tritato. Aggiungete la passata di pomodoro, i capperi, il peperoncino a fettine e le olive a dadini. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.


SOS POMIDOROWY Z PANCETTA 
(SUGO AL POMODORO CON PANCETTA)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
100 g pancetty (wędzonego boczku)
1 cebula
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy cebulę oraz boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy passatę. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
100 g di pancetta
1 cipolla
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete la cipolla tritata e la pancetta a dadini. Aggiungete la passata di pomodoro. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.


SOS POMIDOROWY Z RUKOLĄ 
(SUGO AL POMODORO CON RUCOLA)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
suszone oregano
rukola
parmezan
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy passatę, 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz rukolę. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowany sos posypujemy startym parmezanem.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
1 cipolla
2 spicchi d'aglio
origano secco
rucola
parmigiano
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete la cipolla tritata e 2 spicchi d'aglio. Aggiungete la passata di pomodoro, 1/2 cucchiaino di origano secco e la rucola. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto. Spolverizzate il sugo con parmigiano grattugiato.


SOS POMIDOROWY Z IMBIREM
(SUGO AL POMODORO CON ZENZERO)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
3 cm świeżego imbiru
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy passatę, natkę pietruszki oraz starty korzeń imbiru. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
3 cm di zenzero fresco
1 cipolla
prezzemolo
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete la cipolla tritata. Aggiungete la passata di pomodoro, il prezzemolo e lo zenzero grattugiato. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.


SOS POMIDOROWY
(SUGO AL POMODORO)


SKŁADNIKI

400 g passaty pomidorowej
10 listków bazylii
1 cebula
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy passatę, 10 listków bazylii oraz 1 łyżeczkę cukru. Sos doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.

****

INGREDIENTI

400 g di passata di pomodoro
10 foglie di basilico
1 cipolla
1 cucchiaino di zucchero
sale, pepe
olio d'oliva

PREPARAZIONE

In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete la cipolla tritata. Aggiungete la passata di pomodoro, 10 foglie di basilico e 1 cucchiaino di zucchero. Aggiustate di sale e pepe. Cuocete coperto per circa 15-20 minuti, mescolando di tanto in tanto.

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Karolino, bardzo Ci dziękuję :) najprostsze potrawy są czasami najsmaczniejsze :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne pomysły :) Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu 🙂 Gorąco zachęcam do wypróbowania 🙂

      Usuń
  4. Bardzo fajne, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, ciesze sie bardzo! polecam serdecznie, smacznego ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger