5.9.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Mleczne słodkie bułeczki (Panini al latte)


Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na domowe bułeczki, mleczne, maślane, idealne na słodkie śniadanie. Bułeczki są bardzo puszyste, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Polecam serdecznie i życzę smacznego!

****

La ricetta che voglio condividere con Voi oggi sono i panini al latte. Questi morbidi e soffici panini hanno un gusto delicato, si sciolgono in bocca. I panini sono ideali per una golosa prima colazione. Buon appetito!




SKŁADNIKI (6 sztuk)

250 g mąki pszennej 
120 ml mleka
10 g świeżych drożdży
20 g cukru trzcinowego
25 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko


****

INGREDIENTI (6 panini)

250 g di farina
120 ml di latte
10 g di lievito di birra fresco
20 g di zucchero di canna
25 g di burro
1 cucchiaino di sale
1 uovo





PRZYGOTOWANIE

W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli i 1 jajkiem, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

****

PREPARAZIONE

Fate sciogliere il lievito di birra in 120 ml di latte tiepido con l'aggiunta di zucchero. Mescolate bene il tutto.
Setacciate in una ciotola la farina, 1 cucchiaino di sale e un uovo. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Per ultimo incorporate lavorando a mano il burro tagliato a dadini. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 6 porcji (na 1 porcję przypada ok. 70 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. 
Bułeczki wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

****

Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo per circa 6 pezzettini (1 pezzetto da circa 70 g). 
Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica. Posizionate i panini su di una teglia foderata con carta da forno, quindi fateli lievitare ancora 1 ora.





Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. 
Bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem, następnie oprószamy cukrem trzcinowym. 
Bułeczki pieczemy ok. 15 minut. 

****

Prima di infornare, spennellate la superficie dei panini con un tuorlo sbattuto, poi spolverizzate con zucchero di canna. 
Infornate i panini in forno preriscaldato a 190°C per circa 15 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Miód albo dżem do tej bułeczki i jestem w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak i wtedy nic już więcej nie potrzebne nam do szczęścia ;):) uściski :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie bułeczki :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i to bardzo ;) pozdrawiam serdecznie Aniu :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger