19.9.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Focaccia z suszonymi pomidorami (Focaccia ai pomodori secchi)



SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk)

500 g mąki pszennej  
100 g suszonych pomidorów 
100 g ricotty
200-250 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki oliwy extravergine d'oliva


****

INGREDIENTI (ca. 12 pezzi)

500 g di farina

100 g di pomodori secchi
100 g di ricotta
200-250 ml di acqua tiepida
25 g di lievito di birra fresco
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaino di origano secco
4 cucchiai di olio extravergine d'oliva





PRZYGOTOWANIE

W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Dodajemy ricottę oraz 2 łyżki oliwy extravergine d'oliva. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając resztę letniej wody, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    ****

    PREPARAZIONE

    Fate sciogliere il lievito di birra in 50 ml di acqua tiepida con l'aggiunta di zucchero. Mescolate bene il tutto.
    Setacciate in una ciotola la farina e 1 cucchiaino di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete la ricotta e 2 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido.





    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, dodając drobno pokrojone suszone pomidory oraz suszone oregano. Ciasto dzielimy na 12 porcji (na 1 porcję przypada ok. 80 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy.
    Focaccie wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.


    ****

    Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente, aggiungendo i pomodori secchi tritati finemente e 1 cucchiaino di origano secco. Dividete l'impasto per circa 12 pezzettini (1 pezzetto da circa 80 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, che poi andrete ad appiattire.
    Posizionate le focacce su di una teglia foderata con carta da forno, quindi fateli lievitare ancora 1 ora.





    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. 
    Focaccie smarujemy oliwą, następnie końcami palców robimy wgłębienia w cieście. Focaccie pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.


    ****

    Prima di infornare, spennellate la superficie delle focaccine con l'olio extravergine e con la punta delle dita pressate la superficie per creare i tipici buchi della focaccia. 
    Infornate le focaccine in forno preriscaldato a 200°C per circa 15-20 minuti. 





    Smacznego! Buon appetito!

    6 komentarzy:

    1. Cudownie wygląda, musi być mega smaczna!!!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Marto, dziękuję ślicznie :) focaccia wyszła przepyszna, szybciej trwało jej przygotowanie niż konsumowanie ;):) pozdrawiam serdecznie :-)

        Usuń
    2. Odpowiedzi
      1. Zuzo, bardzo dziękuję Ci za komentarz i odwiedziny :) pozdrawiam ;):)

        Usuń
    3. Na takie pieczywo domowe zawsze jestem chętna :) Zjadłabym na śniadanko :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wypróbuj koniecznie, bo smakuje rewelacyjnie :) pozdrawiam serdecznie ;):)

        Usuń

    Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger