26.9.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito)

Chleb idealny, gdy mamy mało czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem mąki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny. Smacznego!

****

Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente il pane senza lievitazione. 
Il pane oltre ad essere croccante fuori e particolarmente morbido all'interno, è ideale per tutte quelle persone che non gradiscono il lievito di birra. Buon appetito!




SKŁADNIKI

200 g mąki razowej 
200 g mąki pszennej
70 g jogurtu naturalnego
10 g sody 
200 ml mleka
50 ml oliwy extravergine d'oliva
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu


****

INGREDIENTI

200 g di farina integrale
200 g di farina bianca
70 g di yogurt bianco
10 g di bicarbonato di sodio
200 ml di latte
50 ml di olio extravergine d'oliva
1 cucchiaio di rosmarino tritato





PRZYGOTOWANIE

  1. W misce mieszamy oba rodzaje mąki z sodą i rozmarynem, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy jogurt, olej i mleko. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. 
  2. Ciastu nadajemy okrągły kształt. Chleb wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

****

PREPARAZIONE

  1. Setacciate in una ciotola i due tipi di farina, il bicarbonato e il rosmarino tritato. Versate l'olio, il latte e lo yogurt al centro della fontana di farine. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. 
  2. Impastate l'impasto dandogli forma rotonda. Posizionate il pane su di una teglia foderata con carta da forno.
  3. Infornate il pane in forno preriscaldato a 190°C per circa 35-40 minuti.


Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Na domowe pieczywo zawsze jestem chętna :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Nic nie zastąpi pachnącej kromki domowego chleba, mniam :) pozdrawiam ;):)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro 😢 Często zdarza się zakalec, gdy ciasto jest za długo mieszane lub w przypadku tego chlebka produkty nie maja temperatury pokojowej. Za pierwszym razem jak robiłam ten chleb, użyłam zimnego jogurtu i mleka, ciasto było upieczone z zewnątrz a w środku zakalec. Mam nadzieje, ze nastepnym razem wszystko bedzie juz dobrze. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger