22.9.17

Z cyklu: Dla dzieci - Owsiane batoniki z suszonymi owocami (Barrette di avena e frutta secca)

Owsiane batoniki z migdałami, orzechami włoskimi i rodzynkami to idealny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę, doskonale zastąpią kupne słodycze. Batoniki są niezwykle smaczne, aromatyczne a co najważniejsze proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!


****

Le barrette di avena con mandorle, noci e uva sultanina sono ideali per una merenda golosa, sana ed energetica. Semplici e veloci da realizzare, sostituiscono alla perfezione i classici snack industriali. Buon appetito!




SKŁADNIKI (10 sztuk)

130 g płatków owsianych
100 g miodu
30 g migdałów
30 g orzechów włoskich
30 g rodzynek
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta cynamonu


****

INGREDIENTI (10 pezzi)

130 g di fiochi d'avena
100 g di miele
30 g di mandorle
30 g di noci
30 g di uva sultanina
2 cucchiai di olio di semi di girasole
un pizzico di cannella




PRZYGOTOWANIE

W garnuszku podgrzewamy miód z 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Dodajemy płatki owsiane, szczyptę cynamonu, rodzynki, grubo pokrojone migdały oraz orzechy. Całość dokładnie mieszamy.

****

PREPARAZIONE

In una pentola fate bollire il miele con 2 cucchiai di olio, aggiungete i fiochi d'avena, un pizzico di cannella, l'uva sultanina, le mandorle e le noci tritati grossolanamente. Mescolate bene il tutto.





Masę o grubości ok. 1 cm wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

****

Stendete il composto in una teglia ricoperta di carta da forno con uno spessore di circa 1 cm. Infornate in forno preriscaldato a 150 gradi per circa 20 minuti.




Przestudzoną masę kroimy w prostokąty lub kwadraty.

****

Fate raffreddare il composto, tagliatelo in rettangoli o quadrati.




Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. mniam. nie tylko dla dzieci! jako przekąska po treningu wytrzymałościowym..dla mnie ideał! Zwłaszcza, że zazwyczaj biegam rano i na makaronowe danie jeszcze za wcześnie... :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, Zuzo, że przepis Ci się spodobał 🙂
      dziękuję za komentarz i odwiedziny, pozdrawiam ;):)

      Usuń
  2. Takie batoniki są rewelacyjne :) Pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Aniu 😊 przesyłam moc pozdrowień 😊

      Usuń
  3. Ile pyszności w jednym batoniku, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, pięknie dziękuję :) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  4. uwielbiam takie batoniki! pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo sie ciesze :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger