8.9.17

Z cyklu: Dla dzieci - Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami (Porridge al cacao con pesche caramellate)


Dziś przygotowałam kolejny przepis dedykowany naszym najmłodszym. Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami, płatkami migdałowymi, miodem, kawałkami gorzkiej czekolady jest nie tylko prosta i szybka  w przygotowaniu, ale również bardzo pożywna i rozgrzewająca, idealna na jesienne dni. No i ten smak, kto potrafi odmówić czekoladzie i brzoskwiniom ;) Polecam serdecznie i życzę smacznego!

****

Oggi ho preparato un’altra ricetta pensata per i più piccoli. Trattasi di un porridge con le pesche caramellate, scaglie di mandorle, miele e pezzettini di cioccolato fondente. La soluzione qui proposta non solo è molto veloce da realizzare, ma è anche nutriente e ideale per le prime giornate autunnali. Senza poi tralasciare il gusto delle pesche e della cioccolata: chi potrebbe dire di no ad un simile connubio? Buon appetito!




SKŁADNIKI (2 porcje)

140 g płatków owsianych
200 g wody
200 g mleka
2 brzoskwinie
1 łyżka masła 
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki miodu
3 łyżki płatków migdałowych 
gorzka czekolada
szczypta soli


****

INGREDIENTI (2 persone)

140 g di fiocchi di avena
200 g di acqua
200 g di latte
2 pesche
1 cucchiaio di burro
2 cucchiai di cacao amaro
3 cucchiai di miele
3 cucchiai di mandorle a lamelle
cioccolato fondente
un pizzico di sale




PRZYGOTOWANIE


Płatki owsiane zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Namoczone płatki gotujemy w garnuszku z dodatkiem mleka, kakao, szczyptą soli ok. 3-5 minuty, co jakiś czas mieszając.

****

PREPARAZIONE

Versate l'avena in una ciotola, coprite con acqua e lasciate in ammollo per tutta la notte.
A questo punto versate l'avena nel pentolino. Aggiungete un pizzico di sale, il latte, il cacao e cuocete per circa 3-5 minuti, mescolando di tanto in tanto.




W międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie. Obrane owoce kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu, wrzucamy brzoskwinie oraz płatki migdałowe, karmelizujemy ok. 3 min.

****

Nel frattempo occupatevi delle pesche. Sbucciate le pesche e tagliatele a dadini. In una padella fate sciogliere il burro con il miele. Aggiungete le pesche, le mandorle a lamelle e fatele caramellare per circa 3 minuti.





Ugotowaną owsianką przekładamy do miseczek. Dekorujemy karmelizowanymi brzoskwiniami, kawałeczkami gorzkiej czekolady i 1 łyżeczką miodu.

****

Prendete le ciotoline e sistemate le pesche caramellate sopra la zuppa d'avena. Aggiungete la granella di cioccolato fondente e un cucchiaino di miele.




Smacznego! Buon appetito!

10 komentarzy:

  1. Jestem dorosła, ale chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko dzieci skusi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ;) zawsze robię tez porcję dla siebie :)))

      Usuń
  3. pomyślałam dokładnie to samo :) z wielką przyjemnością bym sama taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czekoladową owsiankę, a dodatek karmelizowanej brzoskwini dodatkowo pobudza w tej chwili moje ślinianki... Super dla dzieci, ale nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, pięknie dziękuję :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  5. Na takie śniadanko mogłabym do Ciebie wpaść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś, w takim razie czekam, daj znać to od razu przygotuje obiadek ;):) uściski :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger