20.9.17

Śliwki pod kokosowo-migdałową kruszonką (Crumble di prugne con mandorle e cocco)

Chyba jedno z najprostszych ciast, które w okresie jesiennym obowiązkowo króluje na naszym stole. Crumble, czyli owoce pod kruszonką, tym razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem mąki migdałowej, wiórków kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciepłe śliwki z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam serdecznie. Smacznego!

****

Ed ecco a Voi uno dei dolci di più facile realizzazione che non può proprio mancare sulla nostra tavola durante il periodo autunnale. Parliamo in questo caso del crumble, in altre parole il dolce dove la frutta viene ricoperta da uno strato di pasta frolla sbriciolata. Questa volta voglio però presentare una versione leggermente diversa. Qui la pasta frolla viene arricchita con della farina di mandorle, del cocco grattugiato e dei semi di vaniglia. Con questa soluzione si potranno abbinare alla perfezione due diversi sapori: il primo è quello della pasta frolla, mentre il secondo è quello che viene sprigionato dal suo abbondante contenuto a base di prugna. A mio modo di vedere è uno dei migliori dolci che non posso non consigliarvi di cuore. Buon appetito!




SKŁADNIKI

1/2 kg śliwek 
120 g masła 
1o0 g mąki pszennej 
30 g mąki migdałowej
30 g wiórków kokosowych 
80 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii


****

INGREDIENTI

1/2 kg di prugne
120 g di burro
100 g di farina
30 g di farina di mandorle
30 g di cocco grattugiato
80 g di zucchero di canna
1 bacca di vaniglia





PRZYGOTOWANIE
  1. Śliwki kroimy na ćwiartki.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową, wiórki kokosowe oraz ziarna z laski wanilii. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka.
  3. Na dno foremki wykładamy pokrojone śliwki a na górę wysypujemy kruszonkę. Crumble posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego.
  4. Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
****


PREPARAZIONE
  1. Tagliamo le prugne in quarti e le mettiamo in una teglia da forno.
  2. Per preparare il crumble impastiamo la farina con la farina di mandorle, il cocco grattugiato, i semi di una bacca di vaniglia, il burro freddo tagliato a pezzetti e un pizzico di sale. 
  3. Sbricioliamo l'impasto che metteremo sulle prugne. Distribuiamo sopra il crumble 1 cucchiaio di zucchero di canna.
  4. Il crumble andra' cotto per circa 35-40 minuti in forno gia' caldo a 180 gradi.




Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Marto, pięknie dziękuję :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  2. Nie ma dla mnie nic lepszego niż śliwki pod kruszonką <3 Niebo :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam sie Natalio, owoce pod kruszonka to przepyszne ciacha, moja wielka słabość ;):) pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie :) Proszę o kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym zjadła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger