13.9.17

Schab w ziołach z pomidorową salsą (Lonza di maiale con salsa di pomodori)



SKŁADNIKI

500 g schabu
3 pomidory
40 g zielonych oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
natka pietruszki
rozmaryn
bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz  


****

INGREDIENTI

500 g di lonza di maiale
3 pomodori
40 g di olive verdi
1 cucchiaio di aceto di mele
prezzemolo
rosmarino
basilico
olio d'oliva
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy. 
Zioła (bazylię, natkę pietruszki, rozmaryn) siekamy, mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Marynatę wcieramy w mięso, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

****

PREPARAZIONE

Tagliate la lonza a fette spesse 1 cm. Con l'aiuto di un batticarne, battete la carne.
In una ciotola versate le erbe (prezzemolo, basilico, rosmarino) tritate finemente, aggiungete 2-3 cucchiai di olio, poi aggiustate di sale e pepe. Ungete le fette di lonza da ambo i lati, poi lasciatele a marinare per circa 2-3 ore.




W międzyczasie przygotowujemy salsę z pomidorów i oliwek. Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne. 
Miąższ pomidorów oraz zielone oliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii, 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Salsę dokładnie mieszamy, schładzamy ok. 30 minut.

****

Nel frattempo preparate la salsa di pomodoro. Scottate i pomodori per 1 minuto in acqua bollente, spellateli, eliminate i semi e tagliate la polpa a pezzetti. 
In una ciotola unite la polpa di pomodori, le olive verdi tagliati a dadini e le foglie di basilico tritati finemente. Aggiungete 1 cucchiaio di aceto di mele e 2 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare per circa 30 minuti.




Mięso przesmażamy po kilka minut z każdej strony. 
Przygotowane plastry schabu podajemy ze schłodzoną salsą.

****

Friggete la carne in una padella su entrambi i lati.
Servite la carne con la salsa di pomodori e olive.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda :) Zjadłabym dzisiaj taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny obiad, schab w nowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger