18.9.17

Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar)



SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk)

1 kg ziemniaków 
100 g bekonu
100 g kukurydzy z puszki
100 g sera cheddar
100 g mąki pszennej  
1 jajko
2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz 
oliwa do smażenia 

****

INGREDIENTI (ca. 20 pezzi)

1 kg di patate
100 g di bacon
100 g di chicchi di mais giallo in scatola
100 g di cheddar
100 g di farina 00
1 uovo
2 cucchiai di erba cipollina tritata
sale, pepe
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały i ostygły.
  2. W międzyczasie pokrojony w kostkę bekon podsmażamy na patelni.
  3. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską. 
  4. Do ziemniaków dodajemy jajko oraz mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ser cheddar pokrojony w kosteczkę, bekon, kukurydzę oraz szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. 

****

PREPARAZIONE

  1. Per preparare le frittelle, iniziate lavando bene le patate che andranno lessate con la buccia in acqua salata per circa 20-25 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire.
  2. Nel frattempo tagliate a fettine il bacon che rosolerete per qualche minuto in una padella a fuoco vivace.
  3. Quando le patate si saranno raffreddate, pelatele e passatele con uno schiacciapatate.
  4. A questo punto prendete una ciotola ampia e mettetevi le patate. Aggiungete la farina e un uovo. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Infine aggiungete il formaggio cheddar tagliato a dadini, il mais, il bacon e l'erba cipollina tritata. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.




Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy nakładamy placuszki i smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony. Usmażone placuszki powinny być złociste z zewnątrz i pulchne w środku.


****

In una padella mettete 2 cucchiai di olio d'oliva e scaldateli. Versate l'impasto con un cucchiaio per creare le frittelle. Friggetele per circa 4-5 minuti. Le frittelle dovranno risultare ben dorate. 



Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Ależ Ci wyszły te placuszki!!! Takie złociste! Aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, bardzo Ci dziękuję!!! pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Ale one apetycznie wyglądają!!! Z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, dziękuję ślicznie!!! polecam serdecznie, pozdrawiam ;):)

      Usuń
  3. Bardzo lubię placki ziemniaczane, a w takiej wersji na pewno pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak Ty, jestem fanką placków ziemniaczanych ;) tym razem ciut wzbogaciłam i zmieniłam przepis ;) nieskromnie przyznam, że wyszły przepyszne, polecam serdecznie :)

      Usuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, smakują wybornie :) pozdrawiam ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger