27.9.17

Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno)



SKŁADNIKI (4 porcje)

500 g filetów z piersi z kurczaka
1 jabłko
1 marchew
4 szalotki
6-8 suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego 
świeży tymianek
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

500 g di filetti di petto di pollo

1 mela
1 carota
4 scalogni
6-8 albicocche secche
200 ml di succo di mela
timo fresco
sale, pepe
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE
  1. Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy.
  2. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz marchew i jabłko pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut.
  3. Na każdy filet kładziemy podduszone warzywa oraz 1-2 morele przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem.  
  4. Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.  
  5. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Wykładamy roladki, skrapiamy je oliwą.
  6. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez ok. 5 minut.
  7. Roladki zalewamy sokiem jabłkowym, kontynuujemy pieczenie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25-30 minut.

****

PREPARAZIONE
  1. Tagliate i petti di pollo per ricavarne 4 filetti che andranno leggermente battuti per appiattirli.
  2. Tritate gli scalogni finemente e fate soffriggere in una padella con 2 cucchiai di olio per circa 5 minuti. A questo punto aggiungete 2-3 rametti di timo, 1 mela e 1 carota tagliata a dadini. Aggiustate di sale e pepe. Unite 3 cucchiai d'acqua, coprite e proseguite la cottura per circa 10 minuti.
  3. Su ogni filetto dovrete inserire le verdure e 1 albicocca tagliata a metà. Aggiustate di sale e pepe.
  4. A quel punto arrotolate i filetti chiudendoli con degli stuzzicadenti.
  5. Trasferite gli involtini in una pirofila leggermente unta di olio.
  6. A questo punto dopo aver preriscaldato il forno, dovrete cuocere gli involtini per circa 5 minuti a 220 gradi.
  7. Versate il succo di mela, abbassate la temperatura a 200 gradi e infornate gli involtini per altri 25-30 minuti.



Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Super przepis! :) Myślisz, ostatnio kupiłam przyprawę na ostro i jest super: https://www.ceneo.pl/53908973#crid=135710&pid=14345 myślisz że tutaj też będzie pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwono, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
      Według mnie, przyprawa o której pisałaś, jak najbardziej pasuje do przepisu. W fajny sposób przełamie słodycz jabłka i moreli. Nie dodawaj tylko tymianku, przyprawa sama w sobie wystarczy ;) Daj mi znać, jak wyszło :) pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję ślicznie 😊 pozdrawiam 🙂

      Usuń
  3. mega apetycznie wygląda to danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)))) pięknego piątku ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger