7.9.17

Pesto z pieczonej papryki (Pesto di peperoni)



SKŁADNIKI

500 g czerwonej papryki
50 g orzeszków piniowych
50 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
10 listków bazylii
50-70 ml oliwy extravergine d'oliva
só


****

INGREDIENTI

500 g di peperoni rossi
50 g di pinoli
50 g di parmigiano grattugiato
1 spicchio d'aglio
10 foglie di basilico
50-70 ml di olio extravergine d'oliva
sale





PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie pesto rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia papryki. Paprykę w całości układamy na formie do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Upieczona paprykę wkładamy do plastikowego woreczka odpowiedniego do przechowywania żywności, dokładnie zamykamy i odkładamy na ok. 30 minut. Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazdo nasienne, obieramy ze skórki.  


****

PREPARAZIONE

Per preparare il pesto, iniziate lavando bene i peperoni. Ponete i peperoni interi su una teglia foderata con carta da forno. Infornate i peperoni in forno preriscaldato a 225 gradi per circa 20-25 minuti. 
Sfornate i peperoni e metteteli subito in un sacchetto per alimenti. Chiudete bene il sacchetto e lasciateli riposare per circa 30 minuti. A questo punto potete pulire i peperoni, privateli della buccia, delle membrane interne e dei semini.




Do blendera wrzucamy miąższ papryki, listki bazylii, starty parmezan, obrany 1 ząbek czosnku oraz orzeszki piniowe. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine, ok. 50-70 ml (w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać). Doprawiamy solą i pieprzem. Pesto możemy przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni.

****

Mettete nel tritatutto i peperoni, 1 spicchio d'aglio sbucciato, le foglie di basilico, i pinoli e il parmigiano grattugiato. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva, circa 50-70 ml. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale e di pepe. Potete conservare il pesto in frigorifero per circa 4-5 dni.



Smacznego! Buon appetito!

Warzywa psiankowate 2017

10 komentarzy:

  1. uwielbiam pieczoną paprykę! mogłabym zajadać się nią codziennie :D a takie pesto...mmm, niebo! świetny pomysł! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno, dziękuję za odwiedziny i komentarz :) polecam serdecznie przepis, pesto jest idealne dla paprykowych łasuchów ;) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
  2. Mniam, a u mnie dzisiaj zupa krem z pieczonej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadam do Ciebie na zupę ;) już czuje jej zapach, pyszności :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję ślicznie :) polecam serdecznie ;)

      Usuń
  4. Na pewno jest rewelacyjne :) Już czuję jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio to nasze ulubione pesto, szybciej znika niż trwa jego przygotowanie ;) polecam serdecznie :)

      Usuń
  5. Musi smakować cudownie...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, jest przepyszne :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger