6.9.17

Makaron z fasolką szparagową i cukinią (Penne con fagiolini e zucchine)



SKŁADNIKI (4 porcje)

320 g makaronu penne
200 g fasolki szparagowej
2 żółte cukinie
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oregano, bazylia
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI (4 persone)

320 g di penne
200 g di fagiolini
2 zucchine gialle
2 cipolle rosse
2 spicchi d'aglio
sale, pepe
origano, basilico
olio d'oliva




PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Dokładnie odcedzamy i osuszamy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie plastry oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Po ok. 2 minutach dodajemy fasolkę szparagową oraz plasterki cukinii. Kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut.

****

PREPARAZIONE

  1. Spuntate i fagiolini, lavateli e sbollentateli in acqua bollente salata per circa 5 minuti, poi scolateli bene.
  2. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate le cipolle tagliate a rondelle e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano. Dopo 2 minuti aggiungete i fagiolini e le zucchine tagliate a rondelle. Continuate la cottura per circa 5 minuti.




Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażoną fasolką i cukinią. Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec makaron dekorujemy startym parmezanem i listkami bazylii.

****


Scolate la pasta e versatela nella padella con i fagiolini e le zucchine. Mescolate per insaporire la paste e per finire condite con una spolverata di parmigiano grattugiato. Decorate la pasta con le foglie di basilico.


Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Danie idealne dla mnie :) Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aniu :) pozdrawiam i życzę smacznego ;):)

      Usuń
  2. proste i pyszne :) idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda to danie, bardzo lubię żółtą cukinię i fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne danie - pachnie latem!!! U nas w Polsce już niestety jesiennie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, dziękuję ślicznie :) Przesyłam włoskie słoneczko, może odgoni jesienną aurę w Polsce :) swoją drogą z chęcią bym się zamieniła pogodą, w tym roku upały dały nam się we znaki i tęsknię do jesiennych temperatur... pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger