4.9.17

Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi)



SKŁADNIKI

1 kg pomidorów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku 
1 łyżka kaparów 
500 ml bulionu warzywnego
200 g czerstwego chleba
50 g zielonych oliwek
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz


****

INGREDIENTI

1 kg di pomodori ramati
1 cipolla rossa
2 spicchi d'aglio
1 cucchiaio di capperi 
500 ml di brodo vegetale
200 g di pane raffermo
50 g di olive verdi
timo fresco
olio d'oliva
sale, pepe





PRZYGOTOWANIE
  1. Pomidory wkładamy do wrzątku na ok. 1 minutę, zdejmujemy z nich skórkę. Pomidory kroimy na ćwiartki.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na krem. 

****

PREPARAZIONE

  1. Scottate i pomodori in acqua bollente per circa 1 minuto, scolateli e privateli della buccia. I pomodori tagliate a pezzi.
  2. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate la cipolla tagliata a dadini con 2 spicchi d'aglio. Aggiungete i pomodori. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete il brodo vegetale bollente e 2-3 rametti di timo. Cuocete la zuppa per circa 15 minuti. A questo punto unite il pane senza crosta tagliato a dadini, le olive e i capperi. Continuate la cottura per altri 5 minuti. Frullate il tutto per ottenere una zuppa omogenea.



Smacznego! Buon appetito!

Warzywa psiankowate 2017

8 komentarzy:

  1. To coś dla mnie :) Moje smaki :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) pozdrawiam ;):)

      Usuń
  2. Uwielbiam krem pomidorowy, a połączenie z oliwkami musi być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszności... Wpraszam się na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuś, dziękuję i ... zapraszam serdecznie ;):)

      Usuń
  4. Świetna ta pomidorowa :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo dziękuję za komentarz i zaproszenie :) pozdrawiam ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger