28.8.17

Zapiekanka z bakłażanów (Parmigiana di melanzane)

Nie wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku. 
Zapiekanka z bakłażanów tzw. "parmigiana di melanzane" jest klasycznym włoskim daniem, pochodzącym z Sycylii lub Neapolu, do dziś trwa dyskusja na ten temat. Ale co tam, nie ważne pochodzenie, ważniejszy jest jej smak i niepowtarzalny aromat. Polecam serdecznie to wspaniałe danie obiadowe, smacznego!


****

Non riesco proprio ad immaginarmi un'estate senza le melanzane con sugo al pomodoro e fette di mozzarella. Parliamo in questo caso di un piatto che grazie all'aggiunta di aromi come basilico, origano e aglio, non potrà che farci venire in mente il sole cocente della lunga estate italiana.
Avrete già capito che mi sto riferendo alla "Parmigiana", un classico piatto della cucina tricolore di cui ancora oggi siciliani e napoletani si contendono i natali. Ma tralasciando le origini, l'aspetto qui più rilevante è il gusto inimitabile di un piatto davvero succulento. Vi lascio quindi la mia ricetta e... buon appetito!




SKŁADNIKI

3-4 bakłażany 
700 ml passaty pomidorowej
250 g mozzarelli
100 g parmezanu
2 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól, pieprz 
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

3-4 melanzane
700 ml di passata di pomodoro
250 g di mozzarella
100 g di parmigiano
2 spicchi d'aglio
basilico
origano
sale, pepe 
olio d'oliva





PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia bakłażanów i pokrojenia na plastry ok. 5 mm grubości. Plasterki bakłażana oprószamy solą, umieszczamy na durszlaku i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

****

PREPARAZIONE

Per preparare la parmigiana iniziate lavando bene le melanzane. Mondate le melanzane e tagliatele a fette spesse circa 5 mm. Disponetele sullo scolapasta, spolverizzatele di sale e lasciatele per circa 1 ora a spurgare.




Każdy plasterek bakłażana myjemy, odciskamy z wody, osuszamy. Plastry bakłażana obsmażamy na dużej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

****

Scolate le melanzane, strizzatele e asciugatele. Friggete le fette di melanzane in una padella in olio ben caldo.




W miseczce przygotowujemy sos pomidorowy. Do passaty pomidorowej dodajemy 1 łyżkę suszonego oregano, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojone listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozpoczynamy układanie parmigiany. Dno formy żaroodpornej pokrywamy częścią sosu pomidorowego. Układamy plastry bakłażana, kawałki mozzarelli, posypujemy startym parmezanem, następnie polewamy niewielką ilością sosu pomidorowego. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy parmigiany. Kończymy na warstwie sosu pomidorowego, plasterkach mozzarelli i startym parmezanie.

****

In una ciotola versate la passata di pomodoro, aggiungete 1 cucchiaio di origano secco, alcune foglie di basilico e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiustate di sale e pepe.
A questo punto iniziate a comporre la parmigiana. Prendete una pirofila, versate sul fondo un mestolo di passata di pomodoro, distribuite le melanzane, spolverizzate di parmigiano, poi aggiungete le fettine di mozzarella e un po' di sugo di pomodoro. Ripetete fino ad esaurimento degli ingredienti. Sull'ultimo strato versate il resto della passata di pomodoro. Per ultimo aggiungete le fettine di mozzarella e cospargete il tutto con del parmigiano.




Parmigiane pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

****

Infornate la parmigiana in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 30-35 minuti. 



Smacznego! Buon appetito!

Warzywa psiankowate 2017

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię bakłażany i zapiekanki :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) podobnie jak Ty uwielbiam wszelakie zapiekanki, zwłaszcza warzywne :) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  2. Oj tak, jadłam ją. Jest przepyszna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za zaproszenie do udziału w akcji :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  3. Niedawno po raz pierwszy spróbowałam połączenia właśnie takich zapiekanych bakłażanów z pomidorem i mozzarellą. Forma podania była co prawda nieco inna (bo była to taka "wieżyczka" składająca się z tych 3 składników), ale idea i smak myślę, że bardzo podobne. Super zapiekanka:) Chętnie skuszę się i na taką, bogatszą, wersję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, polecam serdecznie :) zapiekanka jest przepyszna, latem często ją przygotowuję ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger