1.8.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego (Taralli al vino con semi di finocchio)

Dzisiaj przygotowałam dla Was nietypową wersją domowego pieczywa. Małe, okrągłe taralli, pochodzące z południowej części Włoch, dokładnie z Apulii, są częstym zamiennikiem pieczywa na włoskich stołach. Istnieje wiele rodzajów taralli, np. w Basilicata bardzo popularne są słodkie taralli udekorowane lukrem, w Toskanii taralli z anyżem, w Kampanii z migdałami a w Kalabrii z peperoncino.
Moja dzisiejsza wersja taralli jest moją ulubioną a przepis pochodzi od babci mojego męża, rodowitej Włoszki z Apulii. Smak taralli wzbogaciłam białym, wytrawnym winem, oliwą extravergine d'oliva i niesamowicie aromatycznymi nasionami kopru włoskiego. 
Przyznaję, że przygotowanie taralli nie jest proste, ponieważ wymagają pracy oraz czasu, ale naprawdę warto poświęcić pół dnia i stworzyć te chrupiące włoskie pyszności. 
Polecam serdecznie i życzę smacznego :)




SKŁADNIKI (ok. 90 sztuk)

500 g mąki pszennej typu 650 (włoski odpowiednik mąki typu 0) 
20 g suchych nasion kopru włoskiego 
150 ml wina białego wytrawnego
120 ml oliwy extravergine d'oliva
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


****

INGREDIENTI (circa 90 pezzi)

500 g di farina tipo 0
20 g di semi di finocchio
150 ml di vino bianco secco
120 ml di olio extravergine d'oliva
2 cucchiaini di sale
1/2 cucchiaino di pepe nero macinato fresco





PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie taralli rozpoczynamy od podgrzania oliwy do temperatury 40-50 stopni.
W misce mieszamy mąkę z suchymi nasionami kopru włoskiego, 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy podgrzany olej oraz wino o temperaturze pokojowej. Ciasto wyrabiamy ok. 15 minut. 
Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.


****

PREPARAZIONE

Per preparare i taralli iniziate scaldando l'olio extravergine d'oliva in un pentolino a una temperatura di 40-50 gradi.
A questo punto setacciate in una ciotola la farina e 2 cucchiaini di sale, poi aggiungete 1/2 cucchiaino di pepe nero macinato fresco e 20 g di semi di finocchio. Versate l'olio caldo e il vino a temperatura ambiente al centro della fontana di farina. 
Impastate per circa 15 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate riposare per circa 1 ora.




Ciasto dzielimy na kilka części, które porcjujemy na mniejsze kawałki o wadze ok. 8 gram. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na długość ok. 8 cm i szerokość 1 cm. Oba końce ciasta łączymy formując okrągły kształt taralli.
W czasie formowania taralli radziłabym pozostałą część ciasta owinąć folią spożywczą, ciasto dość szybko obsycha. 


****

Dividete l'impasto in pezzetti del peso di circa 8 grammi l'uno e con il palmo della mano ricavate dei bastoncini del diametro di 1 cm circa lunghi 8 cm. Unite le due estremità del bastoncino per formare un cerchio, schiacciando leggermente con le dita, in modo da fissarle.





Przygotowane taralli wykładamy na papier do pieczenia, odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Taralli wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy, dopóki nie wypłyną na wierzch. Podgotowane taralli wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na suchą ściereczkę.


****

Ponete i taralli sulla carta da forno e lasciateli riposare per circa 30 minuti.
Portate a ebollizione acqua in una pentola e salatela. Immergete una dozzina di taralli per volta nell'acqua bollente e non appena i taralli verranno a galla scolateli con un mestolo forato. Adagiate i taralli su un telo pulito.





Taralli przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który wcześniej zwilżamy wodą i delikatnie smarujemy olejem.
Taralli pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do otrzymania złotego koloru.


****

Trasferite i taralli sulla placca foderata con carta da forno bagnata, strizzate e unta con filo d'olio.
Cuocete i taralli in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 30 minuti fino non saranno dorati.




Przygotowane taralli przechowujemy w metalowym pudełku ok. 1-2 tygodni. 


****

I taralli possono essere conservati in una scatola di latta per circa 1-2 settimane.




Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Pierwszy raz o takich słyszę, a wyglądają cudnie :) Te Włochy jeszcze mają przede mną wiele smakowitych tajemnic :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo, bardzo Ci dziękuję :) Polecam serdecznie, bo smakują rewelacyjnie ;) Chyba zabraknie nam życia na odkrycie wszystkich włoskich pyszności ;) we Włoszech mieszkam od ponad 10 lat i ciągle coś nowego odkrywam :) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam takich, ale bardzo chętnie bym spróbowała, bo wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie :) smakują wybornie :) ale niestety uzależniają i można tak je chrupać w nieskończoność ;):) moc uścisków :-)

      Usuń
  3. Jedzenie na zdjęciach rzeczywiście nie wygląda najlepiej, ale pieczywo własnej roboty dużo lepiej smakuje. Miałem okazję próbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie ma to jak domowe pieczywo, wybornie smakuje i wiesz co jesz :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger