22.8.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowa focaccia (Focaccia integrale)



SKŁADNIKI

500 g mąki razowej 
10 g cukru
7 g suchych drożdży 
250-300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy extravergine d'oliva


****

INGREDIENTI

500 g di farina integrale
10 g di zucchero
7 g di lievito di birra secco
250-300 ml di acqua tiepida
1 cucchiaino di sale
3 cucchiai di olio extravergine d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy olej oraz cukier, mieszamy. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając letnią wodę oraz sól. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. 
  2. Blachę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy, następnie odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
  3. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy 1-2 łyżkami oliwy, oprószamy 1 łyżeczką gruboziarnistej soli.
  4. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
****

PREPARAZIONE
  1. In una ciotola mescolate la farina con il lievito di birra secco. Aggiungete l'olio e lo zucchero. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida e il sale. Impastate fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in luogo tiepido.
  2. Oleate una teglia rettangolare (30x40 cm) su cui stenderete l'impasto. Lasciatelo riposare per circa 30 minuti.
  3. Cospargete la superficie con 1 cucchiaino di sale grosso e 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva.
  4. Cuocete la focaccia in forno preriscaldato a 210 gradi per circa 15-20 minuti.




Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię domowe pieczywo :) Nawet z najlepszej piekarni nie kupi się tak pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, masz rację. Nie ma to jak domowe pieczywo :) i ten cudowny zapach roznoszący się po całym domu :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger