29.8.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z orzechami włoskimi (Pane alle noci)





SKŁADNIKI

400 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki razowej  
100 g wyłuskanych orzechów włoskich 
25 g świeżych drożdży
25 g masła 
10 g soli
1 jajko


****

INGREDIENTI

400 g di farina 0
100 g di farina integrale
100 g di noci sgusciate
25 g di lievito di birra fresco
25 g di burro
10 g di sale
1 uovo




PRZYGOTOWANIE

W miseczce rozkruszone drożdże zalewamy letnią wodą (ok. 250 ml), dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia się składników. 
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy sól, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozpuszczone masło z drożdżami oraz roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie i ponownie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

****

PREPARAZIONE

Fate sciogliere il lievito di birra in 250 ml di acqua tiepida con l'aggiunta di 25 g di burro. Mescolate bene il tutto.
Setacciate in una ciotola i due tipi di farina e il sale. Versate il composto di lievito e un uovo sbattuto al centro della fontana di farine. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. A questo punto aggiungete le noci tritate finemente e impastate ancora per un paio di minuti. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido.




Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i kształtujemy, nadając mu okrągły kształt.
Chleb wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.


****

Quando l'impasto per il pane avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente dandogli forma rotonda. 
Posizionate il pane su di una teglia foderata con carta da forno, quindi fateli lievitare ancora 1 ora.






Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. 
Na wierzchu chleba układamy połówki orzechów. Chleb pieczemy ok. 25-30 minut. 


****

Prima di infornare, decorate la superficie dei pane con alcuni gherigli di noci.
Infornate il pane in forno preriscaldato a 220°C per circa 25-30 minuti.






Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda. Jeszcze nigdy nie piekłam pieczywa, muszę spróbować. Pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, pięknie dziękuję :) Spróbuj koniecznie, zapach domowego pieczywa jest cudowny a jego smak nie ma sobie równych ;) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  2. Pyszny pomysł na super smaczne pieczywo :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger