8.8.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito)




SKŁADNIKI (na 8 sztuk)

150 g mąki pszennej typu 500
150 g mąki razowej
100 g jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka soli
2 jaja

****

INGREDIENTI (per 8 pezzi)

150 g di farina 00
150 g di farina integrale
100 g di yogurt bianco
1 cucchiaino di sale
2 uova




PRZYGOTOWANIE

W misce mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając jogurt. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.

****

PREPARAZIONE

Setacciate in una ciotola i due tipi di farina e 1 cucchiaino di sale. Versate le uova sbattute al centro della fontana di farine. Iniziate ad impastare, versando a filo lo yogurt bianco. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate per circa 30 minuti.




Ciasto dzielimy na 8 porcji (na 1 porcję przypada ok. 60 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy 12-15 cm.


****

Dividete l'impasto per circa 8 pezzetti (1 pezzetto da circa 60 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, poi stendete i panini con il mattarello fino a ridurli in dischi di circa 12-15 cm di diametro.




Placki wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną olejem.
Chlebki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę.
Chlebki pieczemy obok naczynia wypełnionego wodą. Podczas pieczenia woda zamieni się w parę a upieczone chlebki będą bardziej miękkie. 


****

Posizionate i panini su di una teglia foderata con carta da forno e unta con un po' di olio.
Infornate i panini in forno preriscaldato a 220 gradi per circa 10-15 minuti, girandoli a metà cottura.
Nel forno vicino alla teglia con i panini mettete un'altro stampo riempito per metà con acqua. Con la cottura l'acqua dello stampo si tramuterà in vapore che conferirà all'impasto maggior gusto e morbidezza.





Smacznego! Buon appetito!

10 komentarzy:

  1. Nigdy takiego nie robiłam, ale skusze się za jakiś czas, bo pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie :) po upieczeniu znikają w oka mgnieniu ;):)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Magdo, dziękuję Ci bardzo za odwiedziny i komentarz :) pozdrawiam :)))

      Usuń
  3. Ooo domowe pieczywo *.* Bardzo apetyczne te chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłem, dobre , sycące , nowy smak . Co prawda podałem je z warzywami na patelnię w sosie na obiad , i smakowało rodzicom . Następnym razem mam zamiar je na kolację zrobić i podać z serkiem feto podobnym rukola i innymi ziołami. Jedyne co zrobiłem to do ciasta dodałem ziół prowansalskich. Tylko nie wiem ile tej wody ma być w tym naczyniu wsadzonym do piekarnika ? Pozdrawiam i dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za odwiedziny i komentarz :) bardzo fajny pomysł z dodaniem ziół prowansalskich do chlebków, następnym razem sama z niego skorzystam ;) do naczynia wlewam ok. 1 litra wody. Pozdrawiam serdecznie :))))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger