21.8.17

Warzywna sałatka z ciecierzycą i ziołowym winegretem (Insalata di verdure, ceci e vinaigrette alle erbe)





SKŁADNIKI

Sałatka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 cukinie
2 ząbki czosnku
150 g ugotowanej ciecierzycy
100 g żółtych pomidorków
50 g kukurydzy

Winegret
1 cytryna
2 łyżki miodu
natka pietruszki
tymianek
bazylia
sól, pieprz, cukier
oliwa extravergine


****

INGREDIENTI

Insalata
1 peperone rosso
1 cipolla rossa
2 zucchine
2 spicchi d'aglio
150 g di ceci lessati
100 g di pomodorini gialli
50 g di mais

Vinaigrette
1 limone
2 cucchiai di miele
prezzemolo
timo
basilico
sale, pepe
olio extravergine d'oliva




PRZYGOTOWANIE

  1. Na początku przygotowujemy sos winegret. W miseczce rozpuszczamy sól oraz miód z dodatkiem soku z cytryny. Stopniowo dolewamy oliwę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Sos dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojone zioła (bazylię, tymianek oraz natkę pietruszki).
  2. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz ząbki czosnku. Smażymy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Na patelnię wrzucamy paprykę, smażymy ok. 5 min. Dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie ok. 3 min. Na koniec wrzucamy ciecierzycę oraz kukurydzę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  4. Warzywa skrapiamy przygotowanym winegretem i serwujemy na gorąco lub na zimno.

****

PREPARAZIONE

  1. Per preparare l'insalata, iniziate predisponendo la vinaigrette. In una ciotola sciogliete il sale e il miele nel succo di un limone. Aggiustate di pepe. A questo punto versate l'olio a filo, mescolando con una frusta. Per ultimo aggiungete le erbe fresche (prezzemolo, basilico, timo) tritate finemente.
  2. Tagliate le zucchine a fettine e i peperoni a strisce.
  3. In una padella fate rosolare la cipolla tagliata a dadini con 2-3 cucchiai di olio e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Rosolate il tutto per circa 3-4 minuti. Aggiungete i peperoni e cuoceteli per circa 5 minuti. A questo punto unite le zucchine e continuate la cottura per circa 3 minuti. Per ultimo versate il mais e i ceci. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.
  4. Prima di portate in tavola l'insalata, conditela con la vinaigrette.




Smacznego! Buon appetito!

Warzywa psiankowate 2017

Letnie ochłodzenie

8 komentarzy:

  1. Bardzo kusząca sałatka :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) polecam serdecznie, bo jest przepyszna ;):)

      Usuń
  2. Sałatka jak znalazł na lato, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, miło mi i cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis :) pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za dołączenie mojego przepisu do akcji :) zaraz zaglądam na Twojego bloga ;) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Aż się do mnie śmieje. Piękne kolory. Lekkość. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo Ci dziękuję za komentarz i odwiedziny :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger