2.8.17

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure)

Dzisiejszą tartę upiekłam po raz pierwszy i od pierwszego kęsa zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała ten przepis jeszcze wiele razy.
Bazą tarty jest kruche ciasto przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i mąki gryczanej, którego wyjątkowy smak doskonale łączy się z kremowym sosem na bazie kurkumy, jaj i śmietany. Tarta jest niezwykle smaczna, pożywna i pełnowartościowa, dzięki dodatkowi kolorowych warzyw, cukinii, marchewki, bakłażana oraz kwiatów cukinii. 
Polecam serdecznie, zwłaszcza wielbicielom tart ;) Smacznego!

****

La quiche con crema di curcuma e verdure è una torta salata sfiziosa e stuzzicante.
La quiche viene realizzata ricorrendo ad una base di pasta brisé con farina di mandorle e di grano saraceno. Il tutto viene poi farcito con un composto in cui saranno presenti le uova, la panna e la curcuma. La quiche risulta essere particolarmente saporita, grazie all'aggiunta di verdure come le melanzane, le carote, le zucchine e i fiori di zucca.
La torta può essere servita calda ma sarà ottima anche fredda. Buon appetito!




SKŁADNIKI

Kruche ciasto

150 g mąki pszennej 
100 g mąki migdałowej
50 g mąki gryczanej
50 ml oliwy extravergine d'oliva
100 ml wody
szczypta soli

Nadzienie

10 kwiatów cukinii
2 marchewki
2 bakłażany
2 cukinie
2 jaja
40 g startego parmezanu
120 g śmietany
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz 


****

INGREDIENTI

Pasta brisé

150 g di farina tipo 0
100 g di farina di mandorle
50 g di farina di grano saraceno
50 ml di olio extravergine d'oliva
100 ml di acqua
un pizzico di sale

Ripieno

10 fiori di zucca
2 carote
2 zucchine
2 melanzane
2 uova
40 g di parmigiano grattugiato
120 g di panna
1 cucchiaino di curcuma
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE 

Kruche ciasto

W mikserze miksujemy mąkę pszenną, migdałową i gryczaną ze szczyptą soli i oliwą extravergine. Stopniowo dodajemy wodę. Ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.


****

PREPARAZIONE

Pasta brisée

Mescolate la farina tipo 0 con la farina di mandorle e la farina di grano saraceno, poi aggiungete un pizzico di sale e l'olio extravergine d'oliva. Successivamente aggiungete l'acqua. Lavorate il tutto fino ad ottenere un impasto compatto. 




Formę do tarty o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy nim formę razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. 


****

Foderate con carta da forno uno stampo per crostata di circa 20 cm di diametro. 
Versate l'impasto dentro lo stampo punzecchiandolo con una forchetta. 
Infornate la crostata per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Lasciate a raffreddare leggermente.




Nadzienie

Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę.
Plasterki warzyw gotujemy na parze ok. 1-2 minuty, dokładnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Bakłażana kroimy w podłużne, cienkie plastry.

****

Ripieno

Utilizzando un pelapatate, tagliate le zucchine e le carote a strisce sottili e allungate.
Cuocete le carote e le zucchine a vapore per circa 1-2 minuti. A questo punto asciugatele bene e lasciatele a raffreddare.
Mondate le melanzane e ricavatene le fettine.





Miksujemy jajka ze śmietaną i startym parmezanem. Sos doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

****

In una ciotola frullate le uova con la panne e il parmigiano grattugiato. Aggiustate di sale, pepe e curcuma.




Tarta

Plasterki bakłażana, marchwi i cukinii układamy na podpieczonym cieście, jeden na drugim, tworząc okrąg.


****

Torta

Sulla superficie della torta disponete a cerchio le fettine di carote, melanzane e zucchine.






Warzywa pokrywamy przygotowanym jajecznym sosem z kurkumą.
Tartę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5 minut przed końcem pieczenia, tartę wyjmujemy z piekarnika. Po bokach tarty układamy kwiaty cukinii, które delikatnie spryskujemy oliwą.  
Tartę zapiekamy do uzyskania złotego koloru.


****

Versate la crema di curcuma sulle verdure.
Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti.
5 minuti prima del termine della cottura, rimuovete la torta per aggiungere i fiori di zucca lungo i bordi. Ungete con un po' d'olio e infornate nuovamente finché la superficie non sarà dorata.







Smacznego! Buon appetito!

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty, a Twoje wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kulinarne dzieło sztuki - przepięknie Ci wyszła!:D Perfekcyjnie po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, bardzo dziękuję za tak miłe słowa i komplementy:) przesyłam Ci moc pozdrowień:)

      Usuń
  3. Wygląda abstrakcyjnie, mimo wszystko spróbuję i jakby co dam znać jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Patryk za odwiedziny i komentarz :) polecam serdecznie, smacznego ;):)

      Usuń
  4. Jejku, ale ona się wspaniale prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :) pozdrawiam ;)

      Usuń
  5. Gratulacje:) Stawiałam na Ciebie, bo Twoja tarta wyszła wspaniale:) Brawo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Ewo!!! Nawet nie wiesz jak mi milo :))) moc uścisków ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger