4.8.17

Tarta na krakersach z jogurtowym kremem i pomidorami, bez pieczenia (Crostata con crema di yogurt e pomodori, senza cottura)

Latem nie zawsze mamy ochotę na gotowanie lub pieczenie, staramy się jeść bardziej kolorowo, zdrowo, wykorzystując wszystkie dobrodziejstwa letniego sezonu. Taką myślą kierowałam się, przygotowując moje dzisiejsze danie, którym chciałam się z Wami podzielić.
Tarta bez pieczenia, przygotowana na spodzie z krakersów, wypełniona niezwykle aromatycznym kremem z jogurtu greckiego z suszonymi pomidorami oraz oliwkami, udekorowana kolorowymi pomidorami jest daniem idealnym na letnie upały a do tego prostym i szybkim w przygotowaniu. Smacznego!

****

D’estate non sempre abbiamo voglia di cucinare, ed è anche per questa ragione che cerchiamo di mangiare in maniera più leggera, salutare e colorata, sfruttando tutto quel che di meglio ci offre la stagione calda.
Ed è stato proprio tutto ciò ad avermi guidato nella preparazione della ricetta odierna che vorrei condividere con voi.
Nello specifico trattasi di una crostata senza cottura a base di cracker, da ricoprire con una gustosa crema di yogurt greco al cui interno sono presenti dei pezzetti di pomodori secchi e olive; per concludere aggiungiamo anche dei pomodori di stagione. A quel punto saremo di fronte ad un pasto ideale sia da preparare che da consumare durante le giornate estive più calde. Buon appetito!  




SKŁADNIKI

Tarta
250 g krakersów
150 g masła
1 łyżka suszonego oregano

Krem
300 g jogurtu greckiego
30 g zielonych oliwek
30 g czarnych oliwek
30 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 

Dekoracja
3-4 pomidory bawole serce
żółte pomidorki
listki świeżej bazylii


****

INGREDIENTI

Crostata
250 g di crackers 
150 g di burro
1 cucchiaio di origano secco

Crema
300 g di yogurt greco
30 g di olive verdi
30 g di olive nere
30 g di pomodori secchi
1 spicchio d'aglio
sale, pepe

Decorazione
3-4 pomodori cuore di bue
pomodorini gialli
foglie di basilico fresco




PRZYGOTOWANIE

Tarta

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od rozpuszczenia masła.
Krakersy rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem i 1 łyżką suszonego oregano.
Masę ciasteczkową wykładamy do formy o średnicy 28 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 

****

PREPARAZIONE

Crostata

Per preparare la crostata, iniziate sciogliendo il burro. 
Nel frattempo ponete i biscotti in un mixer e frullateli fino a ridurli in briciole. In una ciotola versate i biscotti in polvere, 1 cucchiaio di origano secco e il burro, mescolando bene il tutto.
Versate il composto di biscotti in uno stampo di 28 cm di diametro, compattandolo sul fondo e lasciandolo raffreddare in frigo per circa 1 ora.





Krem

W międzyczasie przygotowujemy krem. Schłodzony jogurt przekładamy do miski, dodajemy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojone suszone pomidory oraz zielone i czarne oliwki. Krem doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.  


****

Crema

Nel frattempo preparare la crema. In una ciotola versate lo yogurt, aggiungete un spicchio d'aglio, le olive e i pomodori secchi tagliati finemente. Aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto.




Dekoracja

Przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód tarty.
Tartę dekorujemy plastrami pomidorów i listkami bazylii.
Przed podaniem wierzch tarty oprószamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Tak przygotowana tarta jest gotowa do podania.


****

Decorazione

Versate la crema sul fondo della crostata, poi coprite il tutto con i pomodori tagliati a fettine e alcune foglie di basilico fresco.
Prima di servire condite il tutto sale, pepe e origano secco.
La crostata con i pomodori e crema di olive è così pronta per essere gustata.






Smacznego! Buon appetito!

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być bardzo smaczne! wszystkie składniki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renato, bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :) pozdrawiam ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger