25.8.17

Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (Insalata di patate mediterranea)

Niezwykle aromatyczna sałatka ziemniaczana, której smak przywołuje wspomnienia śródziemnomorskich wakacji.  
Sałatkę przygotowałam z dodatkiem sera feta, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, kaparów i suszonych pomidorów oraz dressingu na bazie świeżych ziół. 
Sałatka smakuje wybornie, zatem zachęcam do jej wypróbowania. Smacznego!

****

L'insalata di patate è una soluzione ideale per gli amanti dei tipici sapori mediterranei.
L'insalata viene realizzata con pomodori secchi, capperi, olive nere, feta e con l'aggiunta di una salsa a base di erbe fresche. Buon appetito!




SKŁADNIKI

400 g ziemniaków
50 g czarnych oliwek
50 g suszonych pomidorów
50 g fety
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1-2 łyżki kaparów 
sól, pieprz
suszone oregano
natka pietruszki
bazylia
oliwa extravergine d'oliva


****

INGREDIENTI

400 g di patate
50 g di olive nere
50 g di pomodori secchi
50 g di feta
1 cipolla rossa
1 spicchio d'aglio
1-2 cucchiai di capperi
sale, pepe
origano secco
basilico
prezzemolo
olio extravergine d'oliva




PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały i ostygły.
  2. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Listki bazylii, natki pietruszki oraz ząbek czosnku blendujemy z 3-4 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. 
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, następnie układamy na talerzu lub w salaterce.
  4. Ziemniaki posypujemy pokruszonym serem feta, oliwkami pokrojonymi na połówki, kaparami, plasterkami czerwonej cebuli oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare l'insalata iniziate lavando bene le patate. Lessate le patate con la buccia in acqua salata per circa 20-25 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire.
  2. Nel frattempo preparate il dressing. Frullate 1 spicchio d'aglio, una manciata di foglie di basilico e prezzemolo con 3-4 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale, pepe e origano secco.
  3. Quando le patate si saranno raffreddate, pelatele e affettale. Disponetele su un piatto da portata.
  4. Aggiungete la cipolla tagliata a fettine, le olive a metà, 1-2 cucchiai di capperi, la feta sbriciolata e i pomodori secchi tagliati finemente. Per ultimo condite l'insalata con la salsa precedentemente preparata.




Smacznego! Buon appetito!

Warzywa psiankowate 2017

Letnie ochłodzenie

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za dołączenie mojego przepisu do akcji :) pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger