16.8.17

Pieczona frittata z fetą, pesto i pomidorkami (Frittata al forno con feta, pesto e pomodorini)





SKŁADNIKI


6 jaj
100 ml mleka
100 g fety
100 g ricotty
40 g startego parmezanu
10 pomidorków 
łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki pesto z bazylii
10 listków bazylii
sól, pieprz   


****

INGREDIENTI

6 uova
100 ml di latte
100 g di feta
100 g di ricotta
40 g di parmigiano reggiano
10 pomodorini
2 cucchiaini di origano secco
2 cucchiaini di pesto di basilico
10 foglie di basilico
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

W misce ubijamy jaja z ricottą i mlekiem. Dodajemy starty parmezan, pesto z bazylii (powinno być dość gęste) oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na koniec dodajemy drobno pokrojone listki bazylii. Masę dokładnie mieszamy.


****


PREPARAZIONE

In una ciotola montate le uova con la ricotta e il latte. Aggiungete il parmigiano grattugiato, la feta sbriciolata e il pesto di basilico (meglio se di consistenza densa). Aggiustate di sale, pepe e origano secco. Per ultimo aggiungete le foglie di basilico tritate finemente e mescolate bene il tutto..




Masę  przelewamy do formy do pieczenia o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Frittatę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na wierzchu frittaty układamy pomidorki, następnie kontynuujemy pieczenie ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


****

Mettete il composto dentro una teglia di 25 cm di diametro foderata con della carta da forno.
Infornate la frittata per circa 10 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. A questo punto unite i pomodorini e fate cuocere per altri 25-30 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi, finché la frittata risulterà compatta e ben dorata.





Smacznego! Buon appetito!

Warzywa psiankowate 2017

14 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Dawno nie jadłam frittaty...
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i za zaproszenie! własnie przeglądam Twojego bloga i jestem pod jego dużym wrażeniem :) a frittate polecam, jest przepyszna ;):)

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziekuje :) polecam, bo jest przepyszna :)

      Usuń
  3. Ta frittata wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pięknie dziękuję za komentarz i odwiedziny :) uściski!!!

      Usuń
  4. Z chęcią bym się poczęstowała, bo wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam :)))

      Usuń
  5. Pychota. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za uświadomienie o takich pysznościach. Jestem zadowolony, że poznałem przepis na coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze przepis Ci sie spodobal :) smacznego i polecam sie na przyszlosc ;)

      Usuń
  7. Ojej, aż je się ją oczami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za odwiedziny i zaproszenie do udziału w Twojej akcji :) już wysłałam swoje zgłoszenie :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger