SKŁADNIKI
6 jaj
100 ml mleka
100 g fety
100 g ricotty
40 g startego parmezanu
10 pomidorków
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki pesto z bazylii
10 listków bazylii
sól, pieprz
****
INGREDIENTI
6 uova
100 ml di latte
100 ml di latte
100 g di feta
100 g di ricotta
100 g di ricotta
40 g di parmigiano reggiano
10 pomodorini
2 cucchiaini di origano secco
10 pomodorini
2 cucchiaini di origano secco
2 cucchiaini di pesto di basilico
10 foglie di basilico
10 foglie di basilico
sale, pepe
PRZYGOTOWANIE
W misce ubijamy jaja z ricottą i mlekiem. Dodajemy starty parmezan, pesto z bazylii (powinno być dość gęste) oraz pokruszony ser feta. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Na koniec dodajemy drobno pokrojone listki bazylii. Masę dokładnie mieszamy.
****
PREPARAZIONE
In una ciotola montate le uova con la ricotta e il latte. Aggiungete il parmigiano grattugiato, la feta sbriciolata e il pesto di basilico (meglio se di consistenza densa). Aggiustate di sale, pepe e origano secco. Per ultimo aggiungete le foglie di basilico tritate finemente e mescolate bene il tutto..
Frittatę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na wierzchu frittaty układamy pomidorki, następnie kontynuujemy pieczenie ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
****
Mettete il composto dentro una teglia di 25 cm di diametro foderata con della carta da forno.
Infornate la frittata per circa 10 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. A questo punto unite i pomodorini e fate cuocere per altri 25-30 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi, finché la frittata risulterà compatta e ben dorata.
Infornate la frittata per circa 10 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. A questo punto unite i pomodorini e fate cuocere per altri 25-30 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi, finché la frittata risulterà compatta e ben dorata.
Wygląda cudownie! Dawno nie jadłam frittaty...
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Dziękuję za odwiedziny i za zaproszenie! własnie przeglądam Twojego bloga i jestem pod jego dużym wrażeniem :) a frittate polecam, jest przepyszna ;):)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziekuje :) polecam, bo jest przepyszna :)
UsuńTa frittata wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńAniu, pięknie dziękuję za komentarz i odwiedziny :) uściski!!!
UsuńZ chęcią bym się poczęstowała, bo wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMarto, bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam :)))
UsuńPychota. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Julio, dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDzięki za uświadomienie o takich pysznościach. Jestem zadowolony, że poznałem przepis na coś nowego.
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze przepis Ci sie spodobal :) smacznego i polecam sie na przyszlosc ;)
UsuńOjej, aż je się ją oczami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu za odwiedziny i zaproszenie do udziału w Twojej akcji :) już wysłałam swoje zgłoszenie :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń