30.8.17

Czekoladowa tarta z kremem z mango i owocami, bez pieczenia (Crostata con crema di mango e frutta fresca, senza cottura)

Od kilku tygodni moja mała kuchareczka prosiła mnie o ciasto z kremem z mango. Jak tu odmówić dziecku, które ma wielką ochotę jeść a jeszcze większą piec i krzątać się w kuchni :) Za oknem wciąż upały, więc przygotowałyśmy tartę bez pieczenia.
Tarta na mocno czekoladowym spodzie z ciasteczek cudownie komponuje się z przepysznym kremem z mango i mascarpone. Smak tarty wzbogaciłam dodatkiem malin, borówek i kawałeczkami mango.
Emma była zachwycona tartą i prosiła mnie o przygotowanie kolejnej w najbliższym czasie. 
Polecam serdecznie!




SKŁADNIKI

Tarta
250 g czekoladowych ciasteczek
100 g masło
1 łyżka gorzkiego kakao

Krem z mango
500 g mascarpone
50 g cukru pudru
1 mango

Dekoracja
maliny, mango, borówki  


****

INGREDIENTI

Crostata
250 g di biscotti al cioccolato
100 g di burro
1 cucchiaio di cacao amaro

Crema di mango
500 g di mascarpone
50 g di zucchero a velo
1 mango

Decorazione
lamponi, mango, mirtilli





PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od rozpuszczenia masła.
Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem i 1 łyżką kakao.
Masę ciasteczkową wykładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 

****

PREPARAZIONE

Per preparare la crostata, iniziate sciogliendo il burro. Nel frattempo ponete i biscotti in un mixer e frullateli fino a ridurli in briciole.
In una ciotola versate i biscotti in polvere, 1 cucchiaio di cacao amareo e il burro raffreddato, mescolando bene il tutto.
A questo punto versate il composto di biscotti in uno stampo da 20 cm di diametro, compattandolo sul fondo e lasciandolo raffreddare in frigo per circa 1 ora.





W międzyczasie przygotowujemy krem. Mango obieramy, wykrawamy miąższ, blendujemy.
Mascarpone miksujemy z dodatkiem cukru pudru na jednolitą masę. Na koniec dodajemy zblendowany miąższ z mango. Masę dokładnie mieszamy.
Krem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 

****

Nel frattempo preparate la crema di mango. Sbucciate il mango, tagliato a pezzetti e frullatelo in un mixer. Frullate la crema fino ad ottenere una consistenza omogenea e cremosa. 
Montate il mascarpone con lo zucchero a velo fino a ottenere un composto omogeneo e cremoso. Aggiungete il mango e amalgamate bene il tutto.
Fate raffreddare la crema in frigorifero per circa 1 ora.




Tartę dekorujemy kremem z mango oraz świeżymi owocami.

****

Decorate la crostata con crema di mango e frutta fresca.



Smacznego! Buon appetito!

Letnie ochłodzenie

10 komentarzy:

  1. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej.
    Zapraszam do siebie :) https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką tartę to ja się wpraszam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie :) już przygotowuję kawę ;):) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. O matko jak to pięknie wygląda - ja jak bym taką zrobiła to by pewnie wyglądała jak nie wiadomo co i do niczego by była nie podobna:)
    Musi być pyszne :) Zapraszam także do siebie :
    Zostawiam obserwację - może coś upichcę ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino, bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Polecam serdecznie, przepis jest łatwy w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny ;) trzymam kciuki, na pewno sie uda :) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. wygląda obłędnie :) i zapewne tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, pięknie dziękuję :) pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  5. U Ciebie zawsze tak pięknie i kolorowo:) Super Wam wyszła ta tarta:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger