23.8.17

Blok śmietanowy z owocami i ricottą (Sformato di panna, ricotta e frutta)





SKŁADNIKI

300 ml śmietany kremówki
250 g ricotty
70 g cukru pudru
50 g czerwonej porzeczki
50 g borówek
1-2 brzoskwinie 
6 g żelatyny w płatkach


****

INGREDIENTI

300 ml di panna da montare
250 g di ricotta
70 g di zucchero a velo
50 g di ribes rosso
50 g di mirtilli
1-2 pesche
6 g di gelatina in fogli





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie deseru rozpoczynamy od namoczenia żelatyny i pozostawienia jej na ok. 10 minut do napęcznienia.
  2. W garnuszku podgrzewamy 50 g śmietany, nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  3. Miksujemy ricottę z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, borówki, czerwone porzeczki oraz brzoskwinie pokrojone na kawałeczki. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę. 

****

PREPARAZIONE
  1. Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda. Lasciatela ammorbidire per circa 10 minuti.
  2. In una casseruola fate scaldare 50 g di panna. In questo passaggio sarà importante evitare di far bollire la panna, mescolando di tanto in tanto. Aggiungete la gelatina ben strizzata. Mescolate il tutto fino a quando la gelatina non si sarà sciolta.
  3. Montate la ricotta con lo zucchero a velo. Aggiungete la gelatina sciolta, il ribes rosso, i mirtilli e le pesche tagliate a pezzetti. Mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete la panna montata.



Masę przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 12 cm x 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wierzch bloku delikatnie wyrównujemy. Deser schładzamy przynajmniej 7-8 godzin.

****

Versate il composto in uno stampo rettangolare (12 cm x 20 cm) foderato con pellicola alimentare. Mettete lo sformato in frigorifero a rassodare per almeno 7-8 ore.




Przed podaniem deser dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty.


****

Decorate lo sformato con la frutta fresca e alcune foglie di menta.






Smacznego! Buon appetito!

Letnie ochłodzenie

8 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Muszę koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, jak mi miło, że tu zaglądasz :) Bardzo Ci dziękuję :) Daj znać, czy smakowało :) pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. Zrobiłam wczoraj, było przepyszne. Dziękuję za przepis ;)

      Usuń
    3. Karolino, dziękuję za wiadomość :) bardzo się cieszę, że Ci smakowało :))) uściski ;)

      Usuń
  3. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję za dołączenie mojego przepisu do akcji :) pozdrawiam ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger