20.7.17

Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana (Cotolette di melanzane con erbe e parmigiano)




SKŁADNIKI

2 bakłażany
100 g mąki  
100 g bułki tartej
100 g parmezanu
3 jaja
2 łyżki ziół prowansalskich
oliwa do smażenia 
sól, pieprz 

****

INGREDIENTI

2 melanzane
100 g di farina
100 g di pangrattato
100 g di parmigiano
3 uova
2 cucchiai di erbe di provenza
olio per friggere
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażany kroimy w plasterki o grubości 1 cm.
  2. Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka ze startym parmezanem a w trzeciej bułkę tartą z ziołami prowansalskimi.
  3. Plasterki bakłażana najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej.
  4. Kotleciki smażymy w głębokim tłuszczu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Musimy uważać, aby za szybko się nie zrumieniły, ponieważ w środku będą jeszcze surowe.
  5. Usmażone kotleciki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki.



****

PREPARAZIONE

  1. Tagliate le melanzane a fette spesse circa 1 cm.
  2. Preparare 3 ciotole. Nella prima ciotola versate la farina, il sale, il pepe e mescolate bene il tutto. Nella seconda ciotola sbattete le uova con il parmigiano grattugiato e nell'ultima ciotola aggiungete il pangrattato con le erbe di provenza.
  3. Passate le melanzane prima nella farina, poi nel composto di uova e parmigiano e per ultimo nel pangrattato e erbe di provenza.
  4. Scaldate olio in una padella e friggete le melanzane circa 2-3 minuti su ciascun lato fino a quando saranno ben dorate.
  5. Scolate le melanzane e trasferitele su un piatto foderato con carta assorbente da cucina.




Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie kotleciki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Aniu :) pozdrawiam serdecznie ;):)

      Usuń
  2. Apetyczne śliczne dopracowane smakowo:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzo, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny i komentarz :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. No cudownie! Raptem wczoraj oglądałam film, gdzie była mowa o takich kotlecikach z bakłażana i parmezanu:D Pomyślałam, że muszą być ciekawe i możnaby wypróbować:) Teraz nawet nie muszę się nad przepisem zastanawiać - spróbuję ten od Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że akurat wrzuciłam ten przepis :) polecam serdecznie :) to nasz jeden z ulubionych sposobów przyrządzania bakłażana ;) uściski :-)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger