25.7.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowe bułeczki z ziołami prowansalskimi (Panini integrali con erbe di provenza)

Chrupiące i bardzo aromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu "Domowe pieczywo". Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Smacznego!

****

Oggi Vi propongo i panini integrali con le erbe di Provenza. I panini sono molto aromatici, croccanti fuori e morbidi dentro. L'ideale sarebbe consumarli appena sfornati. Buon appetito!




SKŁADNIKI (na ok. 15 bułeczek)

250 g mąki razowej  
250 g mąki pszennej
350 g naturalnego jogurtu
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich


****

INGREDIENTI (per circa 15 panini)

250 g di farina integrale
250 g di farina 
350 g di yogurt bianco
40 g di lievito di birra fresco
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaio di erbe di provenza




PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy lekko podgrzanym jogurtem (ok. 100 ml), dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W misce mieszamy oba rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do mąki wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając resztę letniego jogurtu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
****

PREPARAZIONE
  1. Fate sciogliere il lievito di birra in 100 ml di yogurt tiepido con l'aggiunta di 1 cucchiaino di zucchero. Successivamente coprite la miscela di lievito e lasciatela a lievitare per circa 15 minuti.
  2. Setacciate in una ciotola i due tipi di farina e 1 cucchiaino di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Iniziate ad impastare, versando a filo lo yogurt tiepido rimasto. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 15 porcji (na 1 porcję przypada ok. 60 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. 
Bułeczki wykładamy  na formę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.


****

Quando l'impasto per i panini avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e dividetelo per circa 15 pezzettini (1 pezzetto da circa 60 g). Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica. 
Posizionate i panini su di una teglia foderata con carta da forno e spolverizzata con farina, quindi fateli lievitare ancora 15 minuti.





Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. 
Bułeczki smarujemy letnią wodą i pieczemy ok. 15-20 minut. 


****

Prima di infornare, spennellate la superficie dei panini con dell'acqua tiepida.
Infornate i panini in forno preriscaldato a 200°C per circa 15-20 minuti.





Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Domowe pieczywo uwielbiam, a taką bułeczkę podkradam na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger