18.7.17

Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z mąki kamut (Pane con farina di kamut)

Jestem wielką fanką domowego pieczywa, uwielbiam podglądać wyrastające ciasto, zapach drożdży, chwilę, kiedy chleb wkładam do piekarnika i moment, kiedy chleb się piecze a ja zniecierpliwiona nie mogę doczekać się finalnego efektu oraz zapachu świeżo upieczonego chleba roznoszącego się po całym domu. Na końcu ta magiczna chwila, kiedy upieczony chleb jest już na stole i wspólnie możemy go skosztować. 
Chleb piekę w domu nie tylko dla przyjemności, ale również z czysto zdrowotnych powodów. Jakiś czas temu w kilku zaprzyjaźnionych piekarniach zobaczyłam listę składników, jaka jest dodawana do produkcji pieczywa. Oniemiałam, jak zobaczyłam całą tablicę Mendelejewa, wszystkie te "cudowne" ulepszacze, konserwanty i sztuczne barwniki. Już nie wspomnę o przygotowaniu mąki do produkcji chleba, która jest spryskiwana np. środkami przeciwpleśniowymi. Wątpię, żeby te dodatki nie były obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego namawiam wszystkich, pieczmy chleb w domu. 
Dziś ruszam z nowym cyklem na blogu. Co wtorek podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na domowe pieczywo. Zróbmy coś dobrego dla siebie i raz w tygodniu upieczmy pyszny i zdrowy chleb lub bułeczki. Zapraszam Was do pieczenia i życzę smacznego!


****

Sono sempre stata una grande fan del pane fatto in casa. Adoro guardare il pane lievitare, e una volta infornato, con impazienza aspetto il momento in cui incomincia a diffondere la sua fragranza per tutta la casa. Ma il momento clou è sicuramente quando è già sulla tavola, e possiamo finalmente iniziare a consumarlo.
Ma mi piace realizzare il pane in casa anche per un motivo prettamente salutistico. Qualche tempo fa, in una panetteria di fiducia ho avuto modo di consultare la lista degli ingredienti utilizzata per cuocere il pane. Devo ammettere che sono rimasta spiacevolmente sbalordita: la lista ricordava la tavola periodica degli elementi di Mendeleev. L’elenco comprendeva tutti quei “miracolosi” conservanti, coloranti, addensanti ed esaltatori di sapidità. Senza poi dimenticare la farina, dove venivano aggiunti degli additivi antimuffa. Dubito che queste componenti siano del tutto innocue per il nostro organismo. Ed è per questi motivi che vorrei persuadervi a fare il pane in casa. 
Con oggi sul blog voglio quindi iniziare un nuovo ciclo di attività. Ogni martedì condividerò con Voi una delle mie ricette preferite per fare il pane in casa. Facciamo qualcosa di buono per noi, realizzando una volta alla settimana del sano e gustoso pane casalingo. Vi invito quindi a cucinarlo e Vi auguro buon appetito!




SKŁADNIKI

400 g mąki kamut*  
230-230 ml wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

* Mąka kamut to antyczna odmiana pszenicy durum, idealna jest do wypieku pieczywa, ciast oraz przygotowania domowego makaronu. Mąka kamut ma ok. 30% wiecej witaminy E i ok. 40% więcej białka niż pszenica, ponadto jest bogata w magnez, selen, cynk, kwasy tłuszczowe i w witaminy z grupy B.


****

INGREDIENTI

400 g di farina di kamut*
200-230 ml di acqua
25 g di lievito di birra
1 cucchiaino di sale
1 cucchiaino di zucchero

* La farina di kamut, al pari della farina di grano, si può utilizzare in cucina per la produzione di pane e pasta, oltre che dei dolci. La farina di kamut contiene fino al 30% di vitamina E e il 40% di proteine in più rispetto alla farina di grano, è più ricca di magnesio, zinco, selenio, acidi grassi e vitamine del gruppo B. 




PRZYGOTOWANIE
  1. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. 
  2. Do dołka w mące wlewamy rozczyn, następnie 1 łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minuty.
  4. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Chleb pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Obok formy z chlebem stawiamy naczynie wypełnione wodą. Podczas pieczenia woda zamieni się w parę a upieczony chleb będzie bardziej miękki i smaczniejszy.  

****


PREPARAZIONE
  1. Fate sciogliere 25 g di lievito di birra in 50 ml di acqua tiepida con 1 cucchiaino di zucchero.
  2. Setacciate in una ciotola la farina. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine, poi aggiungete 1 cucchiaino di sale. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida rimasta. Impastate circa 10-15 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in luogo tiepido.
  3. Quando l'impasto per il pane avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e lasciatelo lievitare per altri 30 minuti.
  4. Versate l'impasto nello stampo (25 x 12 cm) foderato con carta da forno.
  5. Infornate il pane in forno preriscaldato a 200°C per circa 30-40 minuti. Nel forno vicino allo stampo con il pane mettete un'altro stampo riempito per metà con acqua. Con la cottura l'acqua dello stampo si tramuterà in vapore che conferirà all'impasto maggior gusto e morbidezza.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, a to prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo dziękuję! domowe pieczywo najlepsze, zwłaszcza z masełkiem ;)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger