10.7.17

Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi, bez glutenu (Torta di miglio e frutti di bosco, senza glutine)

Mleczne ciasto z kaszą jaglaną, aromatyzowane wanilią, udekorowane kremowym serkiem i salsą z owoców leśnych jest pyszną, zdrową i lekką słodkością, nie zawierającą mąki. Ciasto jest idealne dla osób nie tolerujących glutenu, jak i dla wielbicieli kaszy jaglanejSmacznego! 

****

La torta di miglio è un dolce senza glutine, adatto per i celiaci ma anche per gli amanti del miglio. La torta viene aromatizzata con vaniglia, oltre che decorata con la crema di formaggio tipo philadelphia e i frutti di bosco. La torta è molto golosa, ma allo stesso tempo anche leggera. Buon appetito!




SKŁADNIKI

Ciasto
300 g kaszy jaglanej
100 g masła 
80 g cukru trzcinowego
16 g proszku do pieczenia
1 litr mleka
1 laska wanilii
3 jaja
szczypta soli

Dekoracja
300 g serka typu philadelphia
400 g owoców leśnych
50 g cukru pudru
listki świeżej mięty


****

INGREDIENTI

Torta
300 g di miglio
100 g di burro
80 g di zucchero di canna
16 g di lievito vanigliato
1 l di latte
1 bacca di vaniglia
3 uova
un pizzico di sale

Decorazione
250 g di formaggio tipo philadelphia
400 g di frutti di bosco
50 g di zucchero a velo
foglie di menta fresca




PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przepłukania kaszy jaglanej pod bieżącą wodą.
W garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy kaszę, masło, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii oraz pustą laskę wanilii. Kaszę gotujemy ok. 15-20 minut na małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka.
Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia, wcześniej usuwając pustą laskę wanilii.

****


PREPARAZIONE

Per preparare la torta iniziate sciacquando il miglio sotto l'acqua corrente.
In una pentola portate a bollore il latte. Aggiungete il miglio, il burro, un pizzico di sale, il baccello e i semi di una bacca di vaniglia. Cucinate il tutto per circa 15-20 minuti finché non assorbe tutto il liquido. Una volta cotto il miglio, togliete la bacca di vaniglia e lasciate raffreddare completamente.





Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę, które delikatnie wmieszamy do masy.


****

Versate il miglio in una ciotola capiente ed unite lo zucchero di canna, il lievito vanigliato e i tuorli. Mescolate bene il tutto. Per ultimo aggiungete gli albumi montati a neve. Amalgamate bene tutti gli ingredienti.




Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy, wierzch delikatnie wyrównujemy.
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

****

Foderate una teglia rettangolare di 25x30 cm con della carta da forno. Versate il composto nella teglia e livellate delicatamente la superficie. 
Infornatele la torta in forno preriscaldato a 170°C per circa 50-60 minuti. Sfornate e lasciate raffreddare.





Przygotowujemy salsę z owoców leśnych. W garnuszku gotujemy owoce z odrobiną wody ok. 5 minut, ciągle mieszając. Jeżeli salsa będzie za rzadka możemy dodać do niej 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Owoce odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy serek z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy.

****

Nel frattempo preparate la frutta. Mettete i frutti di bosco in una casseruola e lasciate cuocere per circa 5 minuti. Se il composto risulta troppo liquido, aggiungete 1 cucchiaino di fecola di patate per addensarlo. 
A questo punto preparate la crema. In una ciotola montate il formaggio e lo zucchero a velo.




Na sam koniec ciasto dekorujemy kremem, salsą z leśnych owoców oraz listkami świeżej mięty.

****

Per ultimo decorate la torta con la crema di philadelphia, la salsa ai frutti di bosco e alcune foglie di menta fresca.




Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za komentarz i odwiedziny :) miłego dnia :-)

      Usuń
  2. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale bardzo apetycznie wygląda, więc proszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najchętniej przesłałabym Ci całe ciasto :)))
      Polecam, ponieważ jest bardzo delikatne w smaku i niesamowicie aromatyczne. Sama po raz pierwszy upiekłam ciasto z kaszy jaglanej i już wiem, że to nie był ostatni raz, zakochałam sie w tym cieście :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Jaglanego ciasta jeszcze nie próbowałam, a za samą kaszą wprost przepadam. Ciasto jest prześliczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, szczerze Ci polecam :) Sama jestem wielbicielką kaszy jaglanej i to mój pierwsze wypiek z jej udziałem. Ciasto przygotowałam z lekkimi obawami, ale jego rezultat pozytywnie mnie zaskoczył. W cieście jest wyczuwalna wanilia, mleko daje ciastu delikatność no i sam krem, palce lizać :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger