31.7.17

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto (Sfogliette con melanzane, caprino e pesto)





SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 bakłażan
50 g pesto z bazylii
200 g serka koziego (miękkiego)
sól, pieprz 


***

INGREDIENTI

1 rotolo di pasta sfoglia
1 melanzana
50 g di pesto di basilico
200 g di caprino
sale, pepe






PRZYGOTOWANIE

Bakłażana kroimy na cienkie plasterki. Każdy plasterek smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem, następnie grillujemy na patelni z dwóch stron.

****

PREPARAZIONE

Mondate le melanzane e ricavatene le fettine. Spalmate entrambi i lati di ogni fetta con dell'olio d'oliva e cospargetele con sale e pepe. Grigliate le fette di melanzane.




Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Wykrawamy 6 tartaletek, środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Tartaletki smarujemy kozim serkiem, układamy 5-6 plasterków bakłażana. Na sam koniec wierzch tartaletek dekorujemy pesto.
Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15-20 minut.

****

Srotolate la pasta sfoglia e ritagliatela in 6 dischi, che bucherellerete con una forchetta, poi sistemerete su una teglia foderata con carta forno.
Distribuite il caprino sui dischi di pasta sfoglia, lasciando liberi i bordi. Su ogni cerchio disponete 5-6 fettine di melanzane. Per ultimo spalmate su tutta la superficie il pesto.
Infornate le sfogliette in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 15-20 minuti.



Smacznego! Buon appetito!

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

2 komentarze:

  1. tak przygotowanego bakłażana jeszcze nie jadłam, ale wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie Aniu :) Polecam, bo smakują wybornie :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger