12.7.17

Sałatka z ryżem, melonem i szynką parmeńską (Insalata di riso, melone e prosciutto crudo)

Uwielbiam połączenie melona i szynki parmeńskiej, bardzo smacznej i szybkiej w przygotowaniu włoskiej przystawki. Smak jej skłonił mnie do przygotowania dania treściwszego, ale równie prostego w przygotowaniu. Pomyślałam o makaronie, ale zmieniłam zdanie, ryż wydał mi się odpowiedniejszy. Zwłaszcza, że oczami wyobraźni widziałam sałatkę podaną w koszyczkach z melona.
Sałatkę wzbogaciłam listkami rukoli, bazylii, plasterkami parmezanu oraz dużą ilością czarnego pieprzu. Koloru sałatce nadało kilka ziarenek czerwonego pieprzu. Smacznego!

****

Adoro l’unione del melone con il prosciutto di Parma, un’inconfondibile piatto tipico della cucina italiana, tra le altre cose molto facile da realizzare. Il sapore di questo connubio mi ha spinto a creare una nuova ricetta, la cui facilità rispetto alla versione originale rimane inalterata, pur garantendo un risultato più sostanzioso. Inizialmente ho pensato di ricorrere alla pasta, ma poi ho ritenuto più opportuno avvalermi del riso. A orientarmi su questa strada ci ha pensato l’immagine dell’insalata servita all’interno di un melone.
Ho quindi arricchito l’insalata con delle foglie di rucola, di basilico, delle scaglie di grana e una buona dose di pepe nero. Per conferire maggiore colore ho aggiunto anche un po’ di grani di pepe rosso. Buon appetito!




SKŁADNIKI (4 porcje)

2 małe melony
200 g ugotowanego ryżu 
150 g szynki parmeńskiej
50 g parmezanu
50 g rukoli
bazylia
sól
czarny i czerwony pieprz
oliwa extra vergine 


****

INGREDIENTI (4 porzioni)

2 meloni piccoli
200 g di riso bollito
150 g di prosciutto crudo
50 g di parmigiano
50 g di rucola
basilico
sale
pepe rosso e nero
olio extravergine d'oliva




PRZYGOTOWANIE

Melony przekrawamy na pół, oczyszczamy z pestek i miąższu. Z części miąższu wydrążamy kulki, drugą część kroimy w kostkę. 

****

PREPARAZIONE

Tagliate a metà due meloni, puliteli e ricavate da una metà una serie di palline di polpa. L'altra parte della polpa tagliate a dadini.




Ugotowany ryż przekładamy do miski. Dodajemy melona i szynkę pokrojoną w kostkę, drobno posiekaną rukolę oraz 3 łyżki oliwy extra vergine. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

****

In una ciotola versate il riso bollito, aggiungete il prosciutto crudo tagliato a dadini, la rucola tritata finemente, il melone tagliato a cubetti e 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.






Przygotowaną sałatkę przekładamy do połówek melona. Dekorujemy kuleczkami melona, listkami rukoli, bazylii i plasterkami parmezanu. Na koniec oprószamy czerwonym pieprzem.

****

Suddividete l'insalata nei gusci di melone. Decoratela con palline di melone, scaglie di grana e alcune foglie di basilico e rucola. Per ultimo cospargete di grani di pepe rosso.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger