24.7.17

Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape)





SKŁADNIKI (na ok. 20 pulpecików)

300 g mięsa mielonego z kurczaka
50 g bułki tartej
2 ząbki czosnku
5 łyżek mleka
3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
250 ml śmietany
oliwa z oliwek
koperek
sól, pieprz 

****

INGREDIENTI (per circa 20 polpettine)

300 g di macinato di pollo
50 g di pangrattato
2 spicchi d'aglio
5 cucchiai di latte
3 cucchiai di senape con i grani
250 ml di panna
olio d'oliva
aneto fresco
sale, pepe




PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie pulpecików rozpoczynamy od namoczenia bułki tartej w mleku.
W misce mieszamy mielone mięso kurczaka, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku oraz wyciśniętą bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. 

****

PREPARAZIONE

Per preparare le polpettine iniziate mettendo in ammollo nel latte il pangrattato.
In una ciotola versate il macinato di pollo, 2 spicchi d'aglio tritati finemente con alcuni rametti di timo fresco. Per ultimo aggiungete il pangrattato ben strizzato. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.





Z masy formujemy pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Śmietanę roztrzepujemy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do pulpecików, dodajemy posiekany koperek. Pulpeciki gotujemy do zagęszczenia sosu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając.

****

Iniziate a formare le polpettine. Scaldate in una padella un filo d'olio e fate rosolare le polpettine fino a che risulteranno ben dorate.
A questo punto mescolate la panna, la senape, il sale e il pepe. Successivamente aggiungete la panna nella padella con le polpettine. Per ultimo aggiungete l'aneto tritato. Lasciate cuocere le polpettine nella salsa ancora per 3-4 minuti finché la salsa si sarà addensata.





Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania :) Sosik na pewno mega pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosik przepyszny, kremowy z wyczuwalna nutka musztardy, wszystkim smakował, polecam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ależ się ucieszyłam na ten przepis:) Zrobię je niebawem, możesz być pewna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, bardzo się cieszę :) życzę Wam smacznego :) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. spróbuję, ale w wersji trochę zdrowszej - pulpeciki pieczone w piekarniku i sos na bazie jogurtu naturalnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, ze przepis Ci sie spodobal! Daj znac, jak smakowaly pieczone pulpeciki :) pozdrawiam ;):)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger