11.7.17

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami (Pomodori ripieni di cereali, feta e olive)

Pomidory faszerowane miksem zbóż, serem feta, zielonymi oliwkami, aromatyzowane czosnkiem, bazylią i natką pietruszki są przepyszną propozycją na lekką kolację. Pomidory można podawać w wersji na zimno lub zapiekane w piekarniku. Smacznego!

****

I pomodori ripieni di cereali, feta e olive verdi ulteriormente aromatizzati all'aglio, basilico e prezzemolo, sono ideali in estate per una cena light. Potete servire i pomodori  cotti al forno o freddi. Buon appetito!





SKŁADNIKI

8 pomidorów 
200 g mieszanki zbożowej
100 g sera feta
50 g zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
bazylia
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz  


* W mojej mieszance zbożowej wykorzystałam brązowy ryż, orkisz, owies, jęczmień oraz czarny ryż. Mieszankę można modyfikować według uznania.

****

INGREDIENTI

8 pomodori ramati
200 g di cereali misti
100 g di feta
50 g di olive verdi
1 spicchio d'aglio
basilico
prezzemolo
olio d'oliva
sale, pepe  


* Nella ricetta ho utilizzato un mix di cereali a base di riso integrale, farro, avena, orzo e riso venere. A seconda dei gusti si potranno aggiungere anche altri tipi di cereali.





PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania zbóż według instrukcji na opakowaniu. Ugotowane zboża odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie dokładnie myjemy i osuszamy pomidory. Odkrawamy górną część pomidorów, za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne pomidorów. Na koniec solimy wnętrze pomidorów.

****

PREPARAZIONE

Per preparare i pomodori ripieni iniziate lessando i cereali, seguite le indicazioni riportate sulla confezione. Una volta cotti, scolate i cereali e lasciateli raffreddare.
Nel frattempo lavate i pomodori. Tagliate la calotta dei pomodori e tenetela da parte. Prelevate la polpa con un cucchiaino e salate internamente i pomodori svuotati.




Przygotowane zboża wsypujemy do miski. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz grubo pokrojone oliwki i miąższ z pomidorów. Na sam koniec dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

****

A questo punto prendete una ciotola. Versate i cereali, aggiungete la feta tagliata a dadini, le olive tagliate grossolanamente, un spicchio d'aglio tritato finemente e la polpa dei pomodori tagliata a cubetti. Per ultimo aggiungete 1 cucchiaio di olio extravergine d'oliva, il basilico e il prezzemolo tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto.




Pomidory napełniamy farszem i umieszczamy w formie do pieczenia wcześniej wysmarowanej olejem.

Pomidory delikatnie skrapiamy olejem i zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

****

Farcite i pomodori e metteteli in una teglia precedentemente oliata.

Infornate i pomodori ripieni in forno preriscaldato a 200°C per circa 15 minuti.



Smacznego! Buon appetito!

2 komentarze:

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger