4.7.17

Letnia sałatka makaronowa (Pasta fredda estiva)

Latem uwielbiam przygotować sałatki makaronowe, które w zależności od dodanych składników mogą stanowić smaczną przekąskę na pikniku lub sycącą propozycję na letni obiad w domu lub w pracy.
Przygotowanie sałatki nie zajmuje dużo czasu ani użycia wielu składników. Wystarczy tylko nasza wyobraźnia a z makaronu możemy wyczarować niesamowicie smaczne dania. 
Dziś przygotowałam sałatkę z kolorowego makaronu, którego smak dopełniłam dodatkiem pomidorków, rukoli, kukurydzy oraz zielonych i czarnych oliwek. Do tego moje ukochane zioła: bazylia i oregano, odrobina oliwy extravergine i sałatka gotowa. Smacznego!


****

D’estate adoro preparare delle insalate di pasta, che a seconda dei casi potranno rappresentare la soluzione ideale per un pic nic, per un pranzo al lavoro, o da consumare comodamente a casa. 

La preparazione di questo piatto non porta via molto tempo, e dall’altra parte non necessita di molti ingredienti. Sarà sufficiente far ricorso alla nostra immaginazione, grazie alla quale potremo comporre dei piatti molto saporiti. 

Oggi ho preparato un’insalata con della pasta colorata, il cui gusto è stato completato ricorrendo all’aggiunta di pomodorini, rucola, mais, olive verdi e nere. Ovviamente per ultimare la portata non potevano mancare le mie adorate spezie, quindi basilico, origano e un filo di olio extra vergine d’oliva. Buon appetito!






SKŁADNIKI (4 porcje)

320 g kolorowego makaronu
200 g pomidorków 
150 g kuleczek mozzarelli
100 g kukurydzy z puszki
50 g rukoli
50 g zielonych oliwek
50 g czarnych oliwek
oliwa extravergine
suszone oregano
bazylia
sól, pieprz 
****

INGREDIENTI (4 porzioni)

320 g di pasta colorata
200 g di pomodorini
150 g di palline di mozzarella
100 g di mais in scatola
50 g di rucola
50 g di olive verdi
50 g di olive nere
olio extravergine d'oliva
origano
basilico
sale, pepe 





PRZYGOTOWANIE
  1. Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. 
  2. W międzyczasie przygotowujemy dodatki: pomidorki, oliwki i kuleczki mozzarelli przekrawamy na pół. Rukolę kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Ugotowany makaron dokładnie odcedzamy, mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Do makaronu dodajemy pomidorki, oliwki, kukurydzę, mozzarellę, rukolę i kilka listków rukoli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Sałatkę polewamy oliwą extravergine, dokładnie mieszamy.  
  5. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce.
* Płukanie makaronu zimną wodą odbierze mu smak i spowoduje, że będzie mniej jędrny. Ugotowany, odcedzony i jeszcze ciepły makaron wystarczy wymieszać z odrobiną oliwy. Wówczas makaron nie sklei się i nie straci swojego smaku.

****

PREPARAZIONE
  1. Per preparare l'insalata come prima cosa dovete cucinare la pasta.
  2. Nel frattempo tagliate i pomodorini, le olive e le palline di mozzarella a metà. Lavate la rucola e tagliatela a pezzetti.
  3. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Aggiungete 1-2 cucchiai di olio, mescolate il tutto e lasciate a raffreddare.
  4. In una ciotola mescolate la pasta con la rucola, la mozzarella, i pomodorini, le olive, il mais e alcune foglie di basilico. Aggiustate di sale, pepe e origano. Condite l'insalata con un filo di olio extravergine d'oliva. Mescolate bene il tutto.
  5. Prima di servire, lasciate per almeno 1 ora in frigorifero.
* Per raffreddare la pasta, non passate mai la pasta appena scolata sotto il getto di acqua fredda. L'acqua tende a far perdere un po' di sapore alla pasta.
Appena scolate la pasta dovrete aggiungere 1-2 cucchiai di olio per essere certi che la pasta non si incolli e mantiene tutto il sapore.



Smacznego! Buon appetito!

4 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie.:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julio :) bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczna sałatka :) Proszę o porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger