19.7.17

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami, bez pieczenia (Crostata di cocco con crema al cioccolato e frutta fresca, senza cottura)

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami świetnie sprawdza się latem, w czasie upałów, ponieważ nie wymaga pieczenia.  
Tartę przygotowałam na spodzie z ciasteczek i oleju kokosowego, który znakomicie komponuje się z delikatnym kremem czekoladowym i dużą ilością świeżych owoców. Smacznego!



****



La crostata di cocco con crema al cioccolato e frutta fresca è un dolce perfetto per la stagione estiva, in quanto non necessita della cottura al forno.
La crostata viene realizzata con una base di biscotti e olio di cocco, viene poi farcita e decorata con della crema al cioccolato e della frutta fresca. Buon appetito!




SKŁADNIKI

Tarta
200 g ciasteczek
70 g oleju kokosowego (możemy zastąpić masłem w takiej samej proporcji)

Krem czekoladowy
200 g gorzkiej czekolady
125 g śmietany
35 g masła

Dekoracja
biała i czerwona porzeczka
borówki
jeżyny
brzoskwinie
listki mięty


****

INGREDIENTI

Crostata
200 g di biscotti
70 g di olio di cocco (potete sostituirlo con una stessa quantità di burro sciolto) 

Crema al cioccolato
200 g di cioccolato fondente
125 g di panna
35 g di burro

Decorazione
ribes rosso e bianco
mirtilli
more
pesche
foglie di menta






PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od rozpuszczenia oleju.
Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek, mieszamy z olejem kokosowym.
Masę ciasteczkową wykładamy do formy o wymiarach 10 x 35 cm, wyrównując wierzch i wciskając w dno. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 

****

PREPARAZIONE

Per preparare la crostata, iniziate sciogliendo l'olio di cocco. Nel frattempo ponete i biscotti in un mixer e frullateli fino a ridurli in briciole.
In una ciotola versate i biscotti in polvere e l'olio raffreddato, mescolando bene il tutto.
A questo punto versate il composto di biscotti in uno stampo rettangolare di 10 x 35 cm circa, compattandolo sul fondo e lasciandolo raffreddare in frigo per circa 1 ora.




W międzyczasie przygotowujemy krem. W garnuszku zagotowujemy śmietanę. Dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 

****

Nel frattempo preparate la crema al cioccolato. In una pentola portate a bollore la panna. Successivamente aggiungete il cioccolato fondente tagliato a pezzetti. Mescolate bene il tutto. Aggiungete il burro a temperatura ambiente. Frullate la crema fino ad ottenere una consistenza omogenea e cremosa. Fatela raffreddare in frigorifero per circa 1 ora.




Tartę dekorujemy kremem czekoladowym, świeżymi owocami i listkami mięty.

****

Decorate la crostata con la crema al cioccolato, la frutta fresca e alcune foglie di menta.





Smacznego! Buon appetito!

Łakocie z domowego zacisza

9 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda nieziemsko, zwłaszcza dzięki kolorowym owocom sezonowym :)
    Dziękuję za udział w akcji ,,Łakocie z domowego zacisza''
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za komentarz i włączenie przepisu do akcji :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Prezentuje się nieziemsko :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudna ta Twoja tarta!:) Kompozycja owocowa robi ogromne wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, nawet nie wiesz jak mi miło! Ściskam mocno :)))

      Usuń
  5. Przepiękna! Schrupałabym, zatem pewnie sama ją zrobię :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, bardzo dziękuję za odwiedziny i tak miłe słowa :) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger