21.7.17

Jeżynowe ciasto z białą czekoladą (Torta di more e cioccolato bianco)

Jeżeli lubicie ciasta bardzo wilgotne, puszyste, pełne świeżych owoców i kawałeczków białej czekolady a do tego proste i szybkie w przygotowaniu, to szczerze polecam Wam dzisiejsze ciasto z jeżynami. Przy każdym kęsie ciasta czuć jak niesamowita słodycz białej czekolady i jeżyn rozpływa się w ustach. Smacznego! 

****

Se vi piacciono le torte soffici, con tanta frutta, con dei pezzettini di cioccolato bianco e magari anche facili da realizzare, allora Vi propongo la torta con le more. Con questa ricetta potrete scoprire come si scioglie piacevolmente in bocca il dolce connubio tra il cioccolato bianco e le more. Buon appetito!





SKŁADNIKI

250 g jeżyn
150 g mąki  
100 g białej czekolady
60 g mąki migdałowej
70 g cukru trzcinowego
16 g proszku do pieczenia
2 jaja
75 ml mleka
50 ml oleju
szczypta soli


****

INGREDIENTI

250 g di more
150 g di farina
100 g di cioccolato bianco
60 g di farina di mandorle
70 g di zucchero di canna
16 g di lievito per dolco
2 uova
75 ml di latte
50 ml di olio di semi
un pizzico di sale





PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania ciasta wykorzystujemy dwie miski.
W pierwszej misce miksujemy mokre składniki: jaja z mlekiem i olejem.

****


PREPARAZIONE

Per preparare la torta, prendete due ciotole.
In una ciotola montate le uova con il latte e l'olio di semi.





W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

****


In un'altra ciotola mescolate la farina, la farina di mandorle, lo zucchero di canna, il lievito vanigliato per torte e un pizzico di sale.





Mokre składniki mieszamy z suchymi. Do ciasta wrzucamy czekoladę pokrojoną w kostkę oraz jeżyny. Ciasto delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do tzw. suchego patyczka

****

Successivamente versate il contenuto della prima ciotola nella seconda. Per ultimo aggiungete il cioccolato tagliato a dadini e le more. Mescolate bene il tutto.
Versate il composto ottenuto in una tortiera da 20 cm di diametro foderata con carta da forno. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 180°C per circa 35-40 minuti.




Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować np. rozpuszczona białą czekoladą, wiórkami czekolady, jeżynami oraz listkami mięty.  


****

Prima di servire, spolverizzate la torta con dello zucchero a velo. Potete decorare la torta con i pezzetti di cioccolato bianco, le more e alcune foglie di menta.





Smacznego! Buon appetito!

6 komentarzy:

  1. Takie ciasta bardzo lubię. Są super smaczne :) Pysznie się przygotuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) to jedno z moich ulubionych ciast, moc owoców i smaku ;) polecam :)

      Usuń
  2. Jeżyny w cieście, trudno się oprzeć :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za dołączenie przepisu do akcji, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. O, to coś w sam raz dla mnie. Brat mnie niedawno pytał kiedy zrobię jakieś ciasto z owocami i bez masy:) No spadłaś mi z nieba z tym przepisem:) Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, cieszę się, że przepis Ci się spodobał :) polecam serdecznie, ciasto znika szybciej niż trwa jego przygotowanie ;):) pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger