13.7.17

Gryczany makaron z kwiatami cukinii, pomidorkami i cukinią (Pizzoccheri con fiori di zucca, zucchine e pomodorini)





SKŁADNIKI

320 g makaronu gryczanego tzw. pizzoccheri 
200 g pomidorków
2 cukinie
8 kwiatów cukinii
2 ząbki czosnku
oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek


****

INGREDIENTI

320 g di pizzoccheri  
200 g di pomodorini
2 zucchine
8 fiori di zucca
2 spicchi d'aglio
origano
sale, pepe
olio d'olive




PRZYGOTOWANIE

Cukinie kroimy w pionowe słupki a pomidorki na połówki. 
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, cukinie oraz pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano. Warzywa podsmażamy ok. 3-4 minuty. 

****

PREPARAZIONE

Tagliate le zucchine a bastoncini e i pomodorini a metà.
In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate 2 spicchi d'aglio tritati finemente, aggiungete i pomodorini e le zucchine. Aggiustate di sale, pepe e origano. Fate cuocere per circa 3-4 minuti.




Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażonymi pomidorkami i cukinią. Dodajemy kwiaty cukinii. Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy ok 1 minuty.

****

Scolate la pasta e versatela nella padella con i pomodorini e le zucchine. Aggiungete i fiori di zucca a strisce. Mescolate delicatamente per insaporire la pasta. Fate saltare la pasta per circa 1 minuto a fiamma vivace.





Przed podaniem makaron możemy oprószyć startym parmezanem oraz czarnym pieprzem.

****

Potrete spolverare la pasta con parmigiano grattugiato e pepe macinato fresco.


 Smacznego! Buon appetito!

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy i z pewnością pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo, bardzo Ci dziękuję za komentarz i odwiedziny :) pozdrawiam :)))

      Usuń
  2. Zapowiada się smakowicie :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie, makaron jest bardzo smaczny i lekki, idealny na lato :) uściski ;)

      Usuń
  3. I znowu coś w sam raz dla mnie - makaron i cukinia:) Pięknie wygląda to danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że Ci się podoba :) Smacznego :)

      Usuń

Copyright © 2014 La grande e la piccola cuoca , Blogger